Ugledni sremskomitrovački novinar Stevo Lapčević uz blagoslov njegovog brata, jereja Miljana Lapčevića, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu u Sremskoj Mitrovici, a u koju se uključilo i Udruženje Kraljevina Srbija.

   

Inicijativa je prihvaćena i odobrena od čelnika grada, tako da je već poznata i lokacija, a u pitanju je najviše i izdvojeno mesto u gradskom parku u samom centru Sremske Mitrovice. Postavljen na ovom mestu, spomenik bi bio ne samo vidljiv, sasvim dovoljno izdvojen od drugih koji već postoje, već bi dobio i svojevrsni plato, izuzetno pogodan za ralzičite svečanosti.

Na ovu ideju se došlo iz razloga što grad na Savi spada u grupu onih koji se nisu dostojno odužili najomiljenijom savremenom srpskom vladaru, koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom.

Podizanjem spomenika Kralju Petru Prvom Velikom Oslobodiocu ne bi bila odata samo počast njemu kao monarhu niti srpskoj vojsci u celosti, već i pojedincima, Mitrovčanima i Sremcima koji su kao dobrovoljci ratovali počevši još od 1912. godine.

U Inicijativnom odboru za podizanje spomenika su i dva funkcionera Udruženja Kraljevina Srbija – gospoda Predrag Medenica, potpredsednik Izvršnog odbora i g. Dragan Božić, predsednik GO Sremska Mitrovica.

Što se tiče samog izgleda, u pitanju je poprsje Kralja Petra u oficirskoj uniformi, postavljeno na mermernom postamentu.

Želja je da se u postament, ukoliko je tehnički izvodljivo, postavi i ručno pravljeni srpski mač, koji bi bio namenjen budućem Kralju – dakle ne Prestolonasledniku, već onome ko kao krunisani Kralj dođe u Sremsku Mitrovicu.Time bi spomenik bio i svojevrsni zavet, što bi mu dodatno udahnulo život i značaj.

Okvirna cena izrade spomenika iznosi 800.000 dinara.

Ideja je da se novac za izradu ne traži od grada ili države, već da se pozove 800 ljudi koji bi uplatili simboličnih 1000 dinara (oko 10 evra, za one iz inostranstva) te da tako Kralju koji je bio narodni i koji je delio sudbinu istog, taj isti narod podigne spomenik.

Na kraju akcije će biti štampana i publikacija sa imenima svih donatora.

Donacija može biti i veća od predložene.

Broj računa u Komercijalnoj banci je

Udruženje građana „Kulturni klub Crnjanski

205-0000000203817-28

Svrha uplate: „Petrovih 800

Primalac i vlasnik računa je Udruženje građana „Kulturni klub Crnjanski“ preko kojeg će se vršiti najveći deo aktivnosti.

Više o Akciji možete videti na Fb stranici  https://www.facebook.com/petrovih800/

Udruženja Kraljevina Srbija snažno podržava Inicijativu te poziva svoje članove i prijatelje da budu jedan od PETROVIH 800 JUNAKA.