У новембру ове године, одржан је помен недужно страдалим грађанима града Смедерева за време Другог светског рата.

   

Удружење грађана „Језава“  и СПО Смедерево, у суботу 23.11.2019. године  у 13 часова, поменом на месту бившег корита реке Језаве обележило је 75. година од када су „ослободиоци“ у октобру и новембру 1944. на обали Језаве стрељали неколико стотина, углавном имућних, грађана Смедерева.

„Проналажење и обележавање тајних гробница није ни идеолошко ни политичко питање,  сваки човек има право на своје гробно место. До сада имамо поуздане податке за око 300 жртава стрељаних непосредно по ослобођењу Смедерева у Другом светском рату. Морална обавеза свих релевантних политичких чиниоца потомака и жртава и злочинаца је да реализују заједнички спомен обележје жртвама поратних дешавања у Смедереву. Зато ћемо се и даље обраћати градској управи и предузећима, појединцима, дијаспори да нам помогну да на стратишту крај Језаве подигнемо споменик, чиме би садашњост делимично очистили од канцера прошлости, да би нам будућност била здравија. То је једини начин да се подвуче црта раздора  и вера  да се више никада не деси оно најгоре за један народ, а то је братоубилачки рат….“- била је једна од најупечатљивијих порука тога дана.

Овој церемонији присуствовали су и председник Градске општине Удружења Краљевина Србија Смедерева Предраг Савић и генерални секретар извршног одбора Удружења Краљевина Србија Дејан Благојевић.

   

Галерија слика- ЛИНК

 

   

IMG-9da3d3169c816ebd3ad847b5c6f1cb68-V