Код Краљеве чесме у Београду, 2. новембра 2019, служен је помен невиним жртвама нових комунистичких власти које су у смрт послате без суда, кривице и било какве пресуде крајем 1944. и почетком 1945. године.

   

У ноћи пре самог помена, вандали, потомци оних који су на овом стратишту лишили живота више од 1.500 грађана нашег главног града, откинули су крст са спомен обележја, исцепали државну заставу Србије и графитима оскрнавили ово стратиште. Удружење Краљевина Србија најоштрије осуђује овај безумни чин поновног убијања жртава!

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, Београдско-карловачке митрополијe. Скуп је преко свог изасланика, г. Предрага Марковића, члана Крунског савета, поздравио и подржао Његово Краљевско Величанство Престолонаследник Александар. Помену је присуствовао и г. Зоран Живановић, члан Крунског савета.

Чланови Удружења Краљевина Србија током протеклих месеци узели су активно учешће у уређењу овог места страдања хиљада невиних жртава, а делегација Удружења, предвођена председником г. Сашом Шушићем, присуствовала је помену.

Г. Милош Павковић, члан Управног одбора, обратио се присутнима у име Удружења Краљевина Србија.

Др Срђан Цветковић, историчар и покретач овог великог и значајног пројекта чувања сећања на невине жртве тоталитарног режима, истакао је посебну захвалност свим људима који су учествовали у уређењу простора око Краљеве чесме, која је изграђена 1936. године у част Витешког Краља Александра Карађорђевића, убијеног у Марсеју. Водећи српски историчари тврде да је на простору око чесме, који се налази на Дедињу, подно Дворског комплекса, после 20. октобра 1944. године од стране комуниста убијено 1.527 пописаних, док је у целом Београду живота лишено преко десет хиљада грађана.

Скупу су присуствоали и проф. др Леон Коен и г. Андрија Младеновић испред Града Београда.

   

Галерија слика – ЛИНК

   

Pomen zrtvama komunistickog terora (12)