Kod Kraljeve česme u Beogradu, 3. novembra 2018, služen je pomen nevinim žrtvama novih komunističkih vlasti koje su u smrt poslate bez suda, krivice i bilo kakve presude krajem 1944. i početkom 1945. godine.

    

Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, Beogradsko-karlovačke mitropolije uz sasluženje Oca Đakona Gorana Grulovića iz Eparhije sremske. Skup je preko svog izaslanika g. Matije Bećkovića pozdravio i podržao Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Prestolonaslednik Aleksandar.

Okupljenima su se obratili i Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević, prof. dr Leon Koen, istoričar dr Srđan Cvetković kao i Slobodan Đurić, predsednik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima.

Ispred Grada Beograda skupu je prisustvovao g. Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika.

Ispred Krunskog saveta skupu su prisustvovali su akademik Matija Bećković, advokat Đurđe Ninković, advokat Zoran Živanović, bivši predsednik Narodne skupštine Predrag Marković i dvorski herald i kancelar kancelarije kraljevskih ordena g. Ljubodrag Grujić.

Delegaciju Udruženja Kraljevina Srbija je predvodio predsednik g. Mario Majstorović.

Više političkih partija bilo je predstavljeno na najvišem nivou među kojima se ističu Srpski pokret obnove, Srpski pokret dveri i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

U umetničkom programu su učestvovali Hor rakovačke crkve i pevač Zoran Jovanović a poseban pečat celom događaju je dao izuzetan nastup barda srpskog glumišta Tanasija Uzunovića u ulozi Save Bankovića, beščanskog Prote i najvećeg stradalnika bezbožničkog crvenog režima.

Na kraju su organizatori skupa istakli i posebnu zahvalnost svim ljudima koji su učestvovali u uređenju prostora oko Kraljeve česme koja je izgrađena 1936. godine u čast Viteškog Kralja Aleksandra Karađorđevića, ubijenog u Marseju. Vodeći srpski istoričari tvrde da je na prostoru oko česme, koji se nalazi na Dedinju, podno Dvorskog kompleksa , posle 20. oktobra 1944. godine od strane komunista ubijeno čak hiljadu ljudi, dok je u celom Beogradu života lišeno preko deset hiljada građana.

   

Galerija slika – LINK

   

Lisiciji potok (2)