Удружење Краљевина Србија Општински одбор Сокобања и Карате клуб „Озрен Сокотоп“ из Сокобање уручили су протеклог викенда део помоћи манастиру Светих Архангела у Сталаћу.

   

Скупљање помоћи организовали су члан ОО Сокобања г. Славиша Даниловић и потпредседница Извршног одбора Удружења, г-ђица Ивана Занфировић у сарадњи са сокобањским карате клубом „Озрен Сокотоп.

Први део помоћи уручен је у суботу 19. октобра 2019 године Мати Макрини.

Захваљујемо се нашој Мати Макрини на гостопримству и даровању малишана карате клуба, као и поклону који је даровала члановима удружења у виду иконе Мајке Божије.

Уједно се захваљујемо и г-дину Драгану Чапкуновићу члану Извршног одбора КС који нас је дочекао у манастиру.

Манастир је посвећен Светим архангелима Гаврилу и Михаилу, припада Крушевачкој епархији, а манастирска слава је 26. јула

Храм Светог Арханђела налази се у Сталаћу, и у градњи има неке одлике светогорских цркава. По предању,темељи су из 10. века.Имао је дрвене стубове који су усађивани у камена постоља и трем који је штитио зидове. Овај крај се назива ’’Малом српском светом гором’’, јер је у средњем веку изграђено 77 цркава и манастира.

По предању, цар Душан је свог грешног великша Вратка казнио и обећао му да ће му опростити грехе ако подигне 77 цркава. Вратко је „купио“ своје грехе подигавши свих 77 цркви на Мојсињским планинама које се простиру с обе стране Јужне Мораве, затим од Крушевца преко Сталаћа до Ђуниса. Од поменутих 77 данас у евиденцији има 27 светих места. Црква Св. Арханђела у Сталаћу је једно од њих.

   

Галерија слика – ЛИНК