Удружење Краљевина Србија је успешно организовало још једну посету нашем народу и светињама на Косову и Метохији у периоду од 19. до 21. августа ове године. Овом приликом испоручена је већа количина хуманитарне помоћи у виду хране и средстава за хигијену нашим манастирима и угроженом становништву.

   

Полазак је организован из Београда у петак 19. августа, где су се прикупили наши чланови из Инђије и Сремске Митровице, а током пута су се прикључили и они из Велике Плане, Смедеревске Паланке, Краљева, Трстеника, Крушевца, Александровца, Ниша и других градова Србије.

Удружење је обишло манастир Дечане, Пећку Патријаршију, манастир Будисавце (за манастир се са сигурношћу не зна ко га је подигао, претпоставља се Краљ Милутин, а обновио га је патријарх Макарије Соколовић), манастир Девич код Србице, задужбину деспота Ђурђа Бранковића, Велику Хочу, где смо преспавали.

У току другог дана обиласка посећени су манастир Светих Арханђела код Призрена, град Призрен, и цркве Богородица Љевишка и Свети Ђорђе, манастир Драганац код Гњилана, Манастир Грачаница, Газиместан и на крају Косовска Митровица одакле је уследио повратак за Београд.

Kosovo (13)

У току обиласка и разговора са народом и монаштвом из прве руке смо били упознати са проблемима нашег живља на Косову и Метохији као и са свом сложеношћу њиховог живота и опстанка на простору јужне српске покрајине. Позивамо све људе добре воље који су у могућноси да подрже наш народ на Косову и Метохији, јер су они једини чувари наше културе и идентитета на том простору и докле њих буде било постојаће и наше културно и духовно врело из кога сви црпимо снагу и своје порекло.

Велику и неизмерну захвалност дугујемо пријатељу Удружења Краљевина Србија, господину Момчилу Златковићу, који је обезбедио значајан део помоћи која је овом приликом испоручена.

Овај пут је реализован у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију Владе Републике Србије, којој се такође захваљујемо!

   

Видео снимак – заставе Удружења на споменику на Газиместану – ЛИНК

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ

Kosovo (8)