Градски одбор Удружења Краљевина Србија из Крушевца је 14. и 15. септембра 2019. организовао своју прву посету Косову и Метохији у склопу нашег обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве и однели помоћ угроженом становништву.

   

Преносимо вам саопштење ГО Крушевац поводом овог пута:

За датум одласка изабрали смо 14. септембар, дан када наша црква прославља Светог Симеона Столпника, светитеља који је Стефану Немањи био узор и по коме је и узео монашко име.

Из Крушевца смо се упутили прво у Пећку патријаршију, седиште Српске православне цркве, њен најзначајнији духовни центар на територији Србије. Након стручног вођења кроз манастирске цркве, отишли смо на послужење код игуманије манастира, мати Харитине, која нас је срдачно примила.

 Из Пећке патријаршије упутили смо се у манастир Високи Дечани, задужбину Светог Краља Стефана Дечанског. Велику захвалност дугујемо оцу Петру који нам је испричао причу о манастиру, отворио кивот са моштима Светог Краља које смо целивали и поклонили им се, а затим смо наставили дружење уз послужење у конаку манастира.

После посете Дечанима пут нас је водио у царски Призрен, једну од престоница српског цара Душана Силног. Обишли смо Призренску богословију, а затим смо у пратњи младих и дивних богослова отишли до многострадалне цркве Богородице Љевишке, задужбине Светог Краља Милутина. Наши богослови показали су нам и сам центар града, а са њима смо поред Призренске Бистрице прошетали до саборне цркве Светог Ђорђа и цркве Св. Николе.

Напустили смо Призрен и упутили се код наших домаћина у Велику Хочу, једну од највећих српских енклава на Косову и Метохији. Домаћини су нам приредили срдачан дочек, а посебно су нас дирнула раздрагана дечица која су нам причом и песмом одмах подигла расположење. Након организоване вечере су потпредседник Извршног одбора КС за Јужну Србију, г. Дејан Богдановић и председник ГО КС Крушевац, г. Милан Милошевић отишли заједно са оцем Миленком Драгићевићем, парохом великохочанским, до породице Мицић и уручили јој хуманитарну помоћ коју је Градски одбор Крушевац прикупио пред посету. Породицу Мицић чине вредни млади људи, Ивица и Нена, заједно са својом децом, ћерком Јованом и сином Стефаном. Помоћ је остављена и за ђакона Милана Стојановића, који са супругом и двоје деце живи у оближњем Ораховцу, а болује од дијабетеса.

Нашу групу су домаћини разместили по кућама у Великој Хочи и свако од нас носи изузетне утиске. У Хочи смо видели неустрашиве и храбре људе, вредне домаћине који би многим малодушним Србима данас могли да послуже као узор. Посебно бисмо се захвалили оцу Миленку чије су нам речи окрепиле душу, као и његовој супруги Ради која је била сјајан организатор.

   

Krusevac pomoc KiM (16)

   

Тешка срца смо се растали у недељу ујутру од наших домаћина, а пут нас је даље водио ка Грачаници. Лепота и грациозност најпознатије задужбине краља Милутина све нас је оставила без даха, док је цео утисак употпунила богата прича грачаничког кустоса.

Из Грачанице смо се упутили на Косово поље, како песма лепо каже „најсветије поље Србиново“, где је оснивач нашег града, Свети Кнез Лазар водио најзначајнију битку у српској националној историји на Видовдан 1389. године. Посетили смо споменик на Газиместану са кога смо уживали у погледу који пуца на косовску равницу и поприште Косовске битке.

Нашу посету Косову и Метохији завршили смо одласком у манастир Бањска, задужбину Светог Краља Милутина, која је требало да буде место његовог вечног починка.

Посета Косову и Метохији ће свакако постати традиционална активност нашег одбора, а сматрамо да ко је Србин и српскога рода нема чега да се боји при одласку у јужну српску покрајину. Када се не боје сви наши људи доле који су острво усред мора, нема разлога за страх ни код нас који их с времена на време обилазимо, а то им много значи. Наша браћа и сестре не смеју бити заборављени и ми ћемо чинити оно што је у нашој моћи да им олакшамо и помогнемо.

Желимо да напоменемо да током читавог пута нисмо имали ни најмању непријатност.

Догодине у Призрену!

Галерија слика – ЛИНК

   

Krusevac pomoc KiM (2)