13.02.2020.  у Плавој сали Центра за културу „Филип Вишњић“ у Угљевику приказан је филм „Генерал Драгољуб Михаиловић“. Овај филм је нешто на шта се дуго чекало и представља омаж, својеврсно враћање дуга за ђенералово бесмртно дјело.

     

Филм хронолошки приказује живот генерала Михаиловића, његово напредовање у војној служби, доктринарна гледишта, опредјељење на бескомпромисну борбу против нацизма и комунизма, као и страдање које је посљедица игре великих сила. Сам крај износи доста, јавности до сада непознатих података о суђењу и мученичкој смрти славног Чиче. Такође, аутор филма је дао осврт на мисаоне процесе у самом Михаиловићу који су били промијенљиви, у зависности од промјена на геополитичкој карти свијета и стања на фронту. Оно што треба истаћи јесте чињеница да се раме уз раме са осталим војницима под Дражином командом борио и погинуо његов син Војислав. Ово говори много о самом Чичином карактеру и још једном потврђује да се ради о часном и поштеном српском официру.

    

Као што видимо, генерал Михаиловић је у маниру српских војвода из Великог рата водио беспоштедну борбу против страног завојевача и народ га није узалуд сврстао у ред бесмртника. У својој „Беседи о Дражи“ владика Николај Велимировић каже: „У свима временима и народима слављени су као велики људи, изнад свих других, они који су положили живот свој за пријатеље своје или ближње своје. Такву љубав, показану жртвовањем себе за пријатеље и ближње, назвао је Спаситељ наш највећом љубављу. […] Дража Михаиловић био је легендарна личност и за време свога живота; но његова мученичка смрт створила је око његовог имена ореол светог ратника. С временом тај ће ореол бивати све светлији“. Коста Ст. Павловић набрајајући Дражине заслуге свједочи: „Пре рата широким слојевима непознат официр, један од многобројних пуковника југословенске војске, Дража Михаиловић, сам и празних руку, дигао се против окупатора. Светско јавно мнење, чувени државници, савезнички војсковођи, почели су да га славе као највећег јунака тадашњице. Кад се Михаиловић успротивио комунизму, том другом, црвеном, облику фашизма, један део тог истог светског јавног мнења почео је да га назива издајником. Државници који су га славили, трудили су се да се заборави да су то икада чинили, док су савезнички војсковођи по команди заћутали. У очима Комуниста, он је и данас издајник. За честит свет, остао је један од највећих јунака нашег времена. За многе странце, он претставља велики знак питања: издајник или издани јунак ? Србин који је још за живота oпeван у народним песмама, зна се шта је. Срби знају шта је Србин који је још за живота ушао у легенду“.

     

Удружење „Краљевина Србија“ жели да изрази захвалност Центру за културу „Филип Вишњић“ на сарадњи у реализацији ове идеје. Исто тако, захвљујемо се и мјештанима Угљевика који су вечерас дошли да чују и виде истину која је скривана деценијама.

 

Галерија слика – ЛИНК