27. маја 2016. је у организацији Градског одбора Крушевац Удружења Краљевина Србија у малој сали крушевачког позоришта одржана промоција књиге „Србија у Првом светском рату – хронологија дешавања“, г. Андрије Шошића, члана Управног одбора Удружења.

   

Промоција књиге је изазвала велико интересовање, простор је био изузетно попуњен, а овом догађају присуствовали су и локални медији попут Регионалне телевизије Крушевац.

Уводну реч имао је координатор Извршног одбора Удружења за Расински округ, г. Милош Стојадиновић, који је поздравио присутне и говорио о удружењу и његовом деловању, а затим најавио госта, г. Милана Милошевића, професора историје и члана крушевачког одбора Удружења. Г. Милошевић је присутнима говорио о дешавањима током ратне 1916. године, како на Солунском фронту, тако и у окупираној Србији.

Krusevac (4)

   

Након емотивног излагања г. Милошевића о бугарским злочинима у Великом рату, реч је поново преузео г. Стојадиновић, који је најавио аутора прочитавши његову биографију.

Аутор књиге, г. Андрија Шошић, говорио је о мотивима који су га подстакли да напише књигу, о својој жељи да широј читалачкој публици приближи овај најславнији период модерне српске историје. Упознао је присутне са потешкоћама на које је налазио пишући ову књигу, о идеолошкој обојености аутора после Другог светског рата, као и хронолошким непрецизностима на која је током писања рада наилазио. Нагласио је помоћ коју је добио од пријатеља, пре свега из историографске струке, али и оних лаичких слојева људи којима овај период није близак.

Аутор је говорио о значају личности и потреби да неке од њих посебно истакне и осветли, а посебан акценат ставио је на српску хероину, Славку Томић, о којој се у нашој историји мало зна. Позвао је колекционаре да уступе истраживачима своје слике како би се што боље расветлио тај период и боље приказале личности које су живеле у њему.

Рекао је да књигу посвећује баки и деки чијим је животним путем био инспирисан. Након завршеног излагања се захвалио присутнима, а затим је отпочело дружење с аутором и потписивање књига са посветом.

Krusevac (13)

   

Ова промоција се може сматрати изузетно успешном афирмацијом нашег Удружења и упућујемо честитке Градском одбору Крушевац као и аутору, г. Андрији Шошићу.

   

Прилог телевизије Крушевац погледајте на ЛИНКУ 

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ