Бојан Старчевић каже да ће организовање велике државне сахране посмртних остатака Карађорђевића на Опленцу отворити врата правом повратку монархије у Србију.

[slideshow id=12]

Бојан Старчевић, председник Удружења Краљевина Србија, које је под патронатом титуларног краља Србије Александра Карађорђевића, каже за Телеграф да се налазимо у благословеној години када ће сви посмртни остаци Карађорђевића бити враћени у отаџбину и где ће на једној великој, државно-краљевској сахрани сви они бити сахрањени на вековном огњишту династије – на Опленцу!

– Једва чекамо да се сви посмртни остаци Карађорђевића врате у Србију, а да им се онда једном великом краљевском сахраном, каква дуго није виђена на овим просторима, одужимо за све муке које су у изгнанству и туђини претрпели. Време је да се историја исправи и надам се да ће та сахрана отворити врата поновном успостављању уставне парламентарне монархије у Србији – каже Старчевић.

 Када је основано Удружење Краљевина Србија и с којим циљем?

– Удружење Краљевина Србија основано је 14. априла 2008. године од стране студената београдског Универзитета са циљем да млади узму учешће у обнови парламентарне и уставне монархије. У почетку смо мислили да је подршка монархији мала, али смо се радом уверили да она постоји и да то није онај миноран проценат од 10 одсто као што су сви говорили, већ је он знатно виши.

 Да ли постоји још неко слично удружење или организација у Србији?

– Не. Ми смо до 2010. године, пре назива Удружење Краљевина Србија носили име Краљева омладина, а пре нас није постојао ниједан други вид организације, нити покрета у којем је лично Престолонаследник Александар укључен. Сама чињеница да је он наш патрон даје нам једну дозу озбиљности.

 Да разјаснимо, за шта се Удружење Краљевина Србија конкретно залаже?

– Ми нисмо тамо неки краљеви пионири, наше чланство је широко и међу нашим члановима налази се много људи преко 30, 40, 50 године, а порука коју носимо је та да се боримо за Краљевину Србију. Ми се не залажемо за Србију XВИ, XВИИ или XИX века, већ за уставно – парламентарну монархију, као што је Британија, Шпанија, Канада, Норвешка и многе друге светске монархије. Која је модерна, савремена проевропска држава, али која поштује своју традицију. Ниједна земља у свету нема своју династију, као што то ми имамо, то је династија Карађорђевић, чиста и изворна.

– Престолонаследник, глава краљевског дома и титуларни краљ Србије је патрон нашег удружења, а то значи да наша политика не сме да одступа од званичне речи српског краљевског двора. Већ све радимо у сарадњи са њм и боримо се за Краљевину Србију, која ће имати Владу изабрану на изборима, која ће водити државу, а на челу ње ће имати монарха, сходно са традицијом. Принц Александар не влада удружењем, већ нам указује како и на који начин треба да се понашамо, да приђемо људима и шта је то што он жели да поручи свом народу.

 Да ли престолонаследник Александар бира чланове и поставља људе на функције у удружењу?

– Престолонаследник Александар Карађорђевић не поставља људе у нашем удружењу, ми смо демократско друштво, отворено за све и УО не одређује ко може да се учлани а ко не, нити то одређује принц. Понављам, ми смо отворени за сваког ко жели да учествује у обнављању парламентарне монархије у Србији.

 Многи вас доживљавају као политичку партију, да ли је УКС странка?

– Ми нисмо политичка партија. Регистровани смо као удружење грађана и немамо аспирација да учествујемо на изборима. Ми само пропагирамо краљевину и њеног монарха, а улога краља је да окупља све око себе и левичаре и десничаре и оне који су за краља и оне који су против њега, док он мора да буде не страначка личност за коју можемо да кажемо да је свачија и да припада свом народу. Нисмо само монархисти на речима већ и на делима, а наши чланови нису запослени на Двору већ су само волонтери.

 Да ли међу члановима удружења има и чланова Крунског савета и ко вас од њих највише подржава?

– Чланови Крунског савета су и чланови нашег удружења, с том разликом што је савет једна ужа група људи, а ми смо одређени да се бавимо народом и да им објашњавамо наше идеје. Блиску сарадњу тако имамо са председником савета Драгомиром Ацовићем, Матијом Бећковићем, Чедомиром Антићем, као и са многим другим и драгим људима.

 Ове године биће враћене мошти свих Карађорђевића у Србију, чини се да је ово добра година за монархију?

– Налазимо се у благословеној години, јер се после 72 године у Србију вратио краљ Петар ИИ, краљ-дечак којег је комунистичка власт неправедно осудила, очекујемо да ће се ове године вратити и остале мошти Карађорђевића на Опленац и да ће том прилиом бити организована прва краљевска – државна сахрана, што је само корак у исправљању историјске неправде према Карађорђевића, као и према нашем народу, према онима који су гинули са именом краља на уснама али и помирењу са нама самима. Сваке недеље се у Двору богослужи и одаје почаст краљу Петра ИИ, то је посебан благослов за све.

 Која је ваша парола која води удружење и којом се ви водите?

– Као што пише на званичном сајту династије “из народа за народ” је и наша крилатица, а у раду се угледамо на нашег патрона и принцезу Катарину који су доста тога урадили за наш народ кроз хуманитарни рад, а да то многи људи у Србији и не знају.

Да ли се УКС налази само на Двору и у Београду или сте разгранати и да ли имате контакте са сличним удружењима у свету?

– Наше удружење је највећа организација у земљу, имамо више од 50 одбора и повереништва широм Србије, али имамо и у Републици Српској као и у дијаспори, јер наши људи ван граница нису заборавили своју земљу и за шта су се њихови претци борили. Имамо сарадњу са многим сличним удружењима широм света, а једно од њих је и Аустралијски монархистички покрет, где је један Грк председавајући, а који су у тој земљи својим радом очували монархију.

 Које су могућности повратка монархије у Србију према вашем мишљењу?

– Монархија је 1945. године укинута на нелегитиман начин, на недемократским изборима, а ако би посматрали неку правну страну како би се на најлакши могући начин поново успоставила парламентарна монархија је тај да Уставотворна Скупштина укине ту нелегитимну одлуку из 1945. године, а друга опција је изјашњавање грађана на референдуму. Ми се надамо да ће се у скорије време то питање ставити на дневни ред у Србији.

27.04.2013.