27. марта 2016. је у Краљици српских бања – Врњачкој бањи, Удружење Краљевина Србија у присуству више од 1.000 гостију одржало свој први конгрес и свечану академију поводом седамдесет пете годишњице од преузимања пуних Краљевских овлашћења од стране Њ.В. Краља Петра II.  Удружење Краљевина Србија је на крају Конгреса прихватило Декларацију за обнову парламентарне монархије и промену Устава коју је предложио бивши председник Народне скупштине г-дин Предраг Марковић.

   

Конгресу и Свечаној академији, који се одржавају са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, присуствовали су Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, викарни Епископ Патријарха српског г. Иринеја Његово Преосвештенство Епископ топлички г-дин Арсеније, г. Предраг Марковић, члан Крунског савета, г. Радош Бајић, сценариста, редитељ и глумац, председник општине Врњачка Бања, г. Бобан Ђорђевић и многи други уважени представници културног и  јавног живота, као и чланови Удружења Краљевина Србија.

Свечаност је почела интонирањем оригиналне (монархистичке) верзије химне Боже правде, а потом је присутне поздравио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, син Краља Петра II који је на данашњи дан, пре седамдесет пет година проглашен пунолетним.

Престолонаследник Александар рекао је да јубилеј који данас обележавамо за њега  представља и дубоко лични јубилеј подсетивши да је његов отац, Краљ Петар II, проглашен пунолетним са непуних осамнаест година, и истакавши да је терет историјске одговорности који је у том тренутку пао на њега био велик и за много моћније државе и искусније владаре.

Kongres (2)

Његово Краљевско Височанство је истакао да није сигуран да ли ми данас у потпуности разумемо тежину и трагедију тог времена, али да оно што данас морамо да знамо  јесте да се историја понавља ако из ње не учимо, а да можемо да учимо само ако знамо истину. Престолонаследник је подсетио да је истина о двадесет седмом марту деценијама скривана, и да део историје о Карађорђевићима јесте скриван, али и сачуван у архивима Кинотеке која је после много година обновљена у конаку његовог чукундеде, Кнеза Александра.

„Сви смо данас овде јер верујемо да част и понос могу да се обнове. Да то дугујемо својој земљи и својим прецима. Можемо много да научимо од времена у ком су живели и страдали наши преци.Томе служе јубилеји. Да нас подсете али и да нас обавежу, шта морамо да чувамо и шта морамо да обновимо. Зато смо и данас овде. Ја верујем у снагу васе вере! Ја верујем у Србију” – истакао је Престолонаследник Александар и додао да са великим задовољством саопштава да је одлучио да Удружењу Краљевина Србија уручи орден Светог Саве Другог реда за заслуге за Краљевски дом, за народно и опште добро, нагласивши да овај орден симболизује веру и наду, а да је управо то заштитни знак Удружења Краљевина Србија.


Kongres (4)

Потом се присутнима обратио Његово Преосвештенство Епископ топлички г-дин Арсеније, викарни Епископ Патријарха српког г-дина Иринеја са чијим благословом је и организована данашња свечаност, и подсетио на безрезервну подршку коју Српска Православна Црква на челу са Патријархом Иринејом пружају Престолонаследнику Александру и свом Краљевском дому, али и идеји васпостављања монархије у Србији.

Окупљенима се обратио и изасланик Његовог Преосвештенства Епископа аустријско швајцарског Г. Андреја.

У уметничком делу програма наступио је наш познати глумац г. Иван Вучковић, који је маестрално извео монолог из драме „Свети Георгије убива аждаху“ и драмски дочарао одбрану мајора Југословенске војске у Отаџбини Милића Раусављевића Рауса пред комунистичким судом.

Након тога је прочитано писмо академика Матије Бећковића, који је требало да говори на конгресу, али је у последњем тренутку био спречен: „На данашњи дан 1941. године Краљ Петар II проглашен је пунолетним. Краљ је почео рат као најславнији, а завршио као најтрагичнији европски краљ. Повратак му је забрањен, имовина конфискована, држављанство одузето. Република Србија нема друге историје осим историје Комунистичке партије. Кобно  је да се та историја продужује и да Србија поред круне коју има остане гологлава, као да је нема. Србија је Краљевина, а српски народ је народ једнога Краља!“ – поручио је господин Бећковић у свом писму.

Kongres (7)

На свечаној академији приказан је филм сачињен од дуго скриваних снимака демонстрација од 27. марта 1941. обелодањених тек у овом веку а у коме говоре и сведоци ових демонстрација – који нису монархисти. У припреми овог филма господин Урош  Парезановић, Генерални секретар Извршног одбора Удружења Краљевина Србија, користио је документарни видео материјал из филмова „Истина о 27. марту“ и „Југославија у рату 1941-1945“  као и материјал из архива Југословенске кинотеке.

Приказане су и сцене из филма „За Краља и Отаџбину” редитеља Радоша Бајића који је потом одржао веома инспиративан говор о две породице, породици Карађорђевић и породици Бајић. Породици Карађорђевић која је водила Србију, служила својој Отаџбини и свом народу, и његовој породици која је увек поштено и честито бранила и радила за добробит Краља и Отаџине.

Г. Бајић се том приликом подсетио и свог прадеде Обрена који је 1915. године у одбрани Београда положио свој живот за Краља и Отаџбину, свог деде Мирка који је служећи војни рок баш у Београду имао ту част да се два пута сретне са Краљем Александром I, ког је након убиства у Марсељу жалио као најрођенији род, а после другог светског рата због оданости Круни чак три пута хапшен од стране комуниста. Свог оца Милоша, који никада није видео Краља али је у своју децу и своје унуке уткао љубав према Краљу и Отаџбини упркос сумануто тешким временима у којима није било једноставно неговати ту традицију. Бајић је такође истакао и да га је уз велику част што га је за његов рад орденом Круне одликовао Престолонаследник Александар, Бог наградио и да живи надомак Краљевског дома и да је сигуран да су његови преци поносни због пријатељства и узајамног поштовања које је протеклих година изградио са Престолонаследником Александром настављајући честиту породичну традицију своје породице, стављајући своје име и свој кредибилитет у служби Краља и Отаџбине.

Kongres (3)

По завршетку говора господина Бајића, присутне је поздравио председник Удружења Краљевина Србија, г. Марио Мајсторовић, који је истакао да је поносан што данас након више од седамдесет година Удружење Краљевина Србија организује један овакав скуп, скуп који се не бави поделама и разградњом – већ уједињењем и обновом.

„Изабрали смо данашњи датум, 27. март јер је он опомена шта се историјски дешава када идеологије, у вртлогу интереса страних сила, сакрију и злоупотребе историјске чињенице… Како држава, која не сачува своје државно уређење, не послуша глас народа, у наредним деценијама, губи и државу и народ. Историја се понавља само онима који из ње не уче. И још нешто, изабран је дан усред политичке кампање. Али Удружење Краљевина Србија се окупља око вредности које су важније од сваких политичких избора. Удружење Краљевина Србија основали су млади људи градећи га својим рукама, стицајући искуство и знање, учећи на својим грешкама. Млади људи који су били, и увек су спремни, да послушају савете искусних у путу ка остварењу циља. Можда Удружење нема довољно људи и средстава, али спремни смо да покренемо акцију око које ће се људи окупити. Можда немамо средстава, ни досада их нисмо имали, али смо посвећени и умемо да радимо за своју идеју. Дубоко сам уверен да имамо оно најважније…имамо веру”  – истакао је председник Удружења Краљевина Србија г. Мајсторовић.

Kongres (11)

Мајсторовић је подсетио да је Удружење Краљевина Србија основала група студената београдског Универзитета 2008. године под именом Краљева омладина, као нестраначко, невладино и непрофитно удружење, под покровитељством Престолонаследника Александра, са примарним циљем обнове монархије у Србији, и да је ова група младих људи, уверена да успостављање монархије може помоћи Србији, успела да својим активностима и позитивним деловањем, подстакне како млађу тако и старију популацију грађана да јој се придружи. „Управо због жеље великог броја људи старијих од 26 година да се укључе у рад за обнову монархије, Краљева омладина од јануара 2010. наставља да делује као подмладак веће организације, отворене за све – Удружења Краљевина Србија. Од оснивања до данас, наше Удружење је постало највеће монархистичко удружење у Србији са сталним растом броја чланова. Тренутно Удружење броји преко 18.000 чланова, махом млађих од 35 година, који су организовани у преко 80 одбора и повереништава широм Србије” – истакао је Мајсторовић.

Позван да се обрати скупу као човек „са чијим потписом су ступиле на снагу и Одлука Народне скупштине о враћању грба, заставе и химне, и Одлука о самосталности Србије и данашњи Устав Србије“, г. Предраг Марковић, бивши председник Народне скупштине и члан Крунског савета подсетио је да не учествује у политици и да није члан Удружења Краљевина Србија, али да је члан у срцу! Истакао да Србија данас „има политичку класу али нема политичку елиту“. „Човек не бира време у коме ће живети. Али бира шта ће у времену које му је дато учинити за себе, своју породицу, своју државу.“ – рекао је Марковић и додао:  „Наде народа које се пробуде на улици увек се изневере у кабинетима“. Зато је позвао чланове Удружења да се окупе око „промене Устава која ће демократију у Србији успоставити као парламентарну монархију, која ће ојачати институције као гаранта истинске демократије и трајну брану свакој личној и свакој партијској узурпацији власти“ и тако „доврше процес крунисања демократије“.

Марковић је позвао чланове Удружења Караљевина Србија да усвоје текст  Декларације који садржи и једногодишњи план активности за промену Устава у процесу обнове парламентарне монархије у Србији.

Kongres (12)

У тексту који је прочитао окупљенима Марковић је истакао да Краљевина у парламентарној монархији не значи да Краљ врши власт. Она је уставна гаранција и право Краља да штити народ од власти. Да власт коју формирају странке усмерава и ограничава на државне послове и државне интересе. У тексту се даље наводи:

„Власт мора да буде безлична а држава да има лице. Круна са заставе, и круна са грба који представљају државу, та круна мора да стоји и на глави да нам држава не остане обезглављена. Када је та глава била глава из куће Карађорђевића, Србија је побеђивала у ратовима, Србија је ширила своју територију и уједињавала земље и грађане; а у миру, у Србију су се људи досељавали а они који су одлазили да се школују, – враћали се.

Странке треба да се боре око извршне власти која је пролазна и смењива а демократија мора да има институције које гарантују трајност и сигурност посла и државе, и мора да има на челу оног ко је несмењив.“

Чланови Удружења Краљевина Србија су акламацијом усвојили текст декларације!

Декларацију прочитајте на ЛИНКУ

Први конгрес је завршен речима: Даме и господо, молим вас да запамтите овај тренутак, овај дан. Даће Бог да сви заједно у наредним годинама можемо с поносом да кажемо својим потомцима: Да, и ја сам био тамо, био сам у Врњачкој Бањи када је Краљевина Србија усвојила 27. мартовску декларацију и кренула у промену Устава и уставну обнову Краљевине Србије.

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни на ЛИНКУ