U nedelju 26. januara 2014, Opštinski odbor Velika Plana Udruženja Kraljevina Srbija ugostio je u svom gradu Izvršni odbor i predstavnike drugih Gradskih i Opštinskih odbora i povereništava Udruženja.

 

[slideshow id=101]

Skup je počeo u 13 časova kod spomenika Nj.V. Kralja Petra Prvog, gde su v.d. predsednik Udruženja, gospodin Jevđa Jevđević, i predsednik Izvršnog odbora, gospodin Mario Majstorović, položili venac na spomenik Kralju Oslobodiocu. Ovaj događaj su propratile i lokalne televizije – TV Plana i TV Laki.

Nakon toga, gosti su obišli manastir Pokajnicu. Crkvu brvnaru posvećenu prenosu moštiju Svetog Nikole je 1818. godine uz novčanu pomoć Kneza Miloša Obrenovića i prekljinjanje Knjeginje Ljubice podigao knez smederevske nahije Vujica Vuličević, u znak pokajanja zbog ubistva svog kuma Vrhovnog Vožda Karađorđa, a u blizini samog mesta na kome se ovaj krvavi čin odigrao. Crkva je u manastir pretvorena 1954. godine.

Nakon obilaska prešlo se na radni deo programa, u okviru koga je održan sastanak Izvršnog odbora kome su prisustvovali i predstavnici lokalnih odbora Udruženja.

Zahvaljujemo se Opštinskom odboru Velika Plana, koji se pokazao kao odličan domaćin ovog skupa!