Поред спомен плоче подигнуте у знак сјећања на страдале припаднике Првог јуришног батаљона ВКЈ, 12. априла 2019. на градском гробљу у Пучилама одржан парастос храбрим борцима Краљеве војске. Један од организатора манифестације био је и Градски одбор Бијељина Удружења Краљевина Србија.

   

12. априла 1941. године, приликом падобранског десанта њемачких окупационих снага, 1. јуришни батаљон Војске Краљевине Југославије је пружио јуначки отпор, часно служећи својој отаџбини у једном од најтежих тренутака у нашој историји. Подсјећамо да је само два дана раније у Загребу проглашена Независна Држава Хрватска која је у своје оквире укључила и Семберију.

У организацију данашњег помена су, поред нашег удружења, били укључени чланови још неколико организација која дјелују на територији града Бијељине и баштине српске слободарске и ослободилачке традиције.

Делегацију градског одбора удружења „Краљевина Србија“ предводио је господин Урош Милинковић.

Чак ни киша која је падала цијели дан није омела српске родољубе да подсјете јавност да отпор нацистичком завојевачу не почиње пуцњима у српске жандарме већ служењем народу и држави и испуњавајући заклетву коју су једном дали своме краљу.

   

Галерија слика – ЛИНК