Pored spomen ploče podignute u znak sjećanja na stradale pripadnike Prvog jurišnog bataljona VKJ, 12. aprila 2019. na gradskom groblju u Pučilama održan parastos hrabrim borcima Kraljeve vojske. Jedan od organizatora manifestacije bio je i Gradski odbor Bijeljina Udruženja Kraljevina Srbija.

   

12. aprila 1941. godine, prilikom padobranskog desanta njemačkih okupacionih snaga, 1. jurišni bataljon Vojske Kraljevine Jugoslavije je pružio junački otpor, časno služeći svojoj otadžbini u jednom od najtežih trenutaka u našoj istoriji. Podsjećamo da je samo dva dana ranije u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska koja je u svoje okvire uključila i Semberiju.

U organizaciju današnjeg pomena su, pored našeg udruženja, bili uključeni članovi još nekoliko organizacija koja djeluju na teritoriji grada Bijeljine i baštine srpske slobodarske i oslobodilačke tradicije.

Delegaciju gradskog odbora udruženja „Kraljevina Srbija“ predvodio je gospodin Uroš Milinković.

Čak ni kiša koja je padala cijeli dan nije omela srpske rodoljube da podsjete javnost da otpor nacističkom zavojevaču ne počinje pucnjima u srpske žandarme već služenjem narodu i državi i ispunjavajući zakletvu koju su jednom dali svome kralju.

   

Galerija slika – LINK