Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија организовао је 30. априла 2018. још један веома посећен и успешан излет до Софије под називом „У походе краљу Милутину“.

   

– у наставку прочитајте извештај ГО Крушевац –

Пун аутобус путника који су са собом понели ентузијазам и добро расположење кренуо је у раним јутарњим часовима пут Софије у коју смо стигли нешто после поднева. Прво смо обишли највећи православни храм у Бугарској и други највећи на Балкану, храм Св. Александра Невског, који је и катедрална црква бугарске Патријаршије.

Након тога смо отишли до најстарије цркве у Софији, Свете Софије, до места где је по први пут хришћанство изједначено са другим религијама у Римском царству едиктом цара Галерија. Продужили смо до оближње руске цркве Св. Николаја Чудотворца, која по стилу градње подсећа на цркве које можемо видети на руском културном простору.

После тога смо прошли поред некадашње палате бугарских царева и стигли на тзв. Ларго сквер, где се налазе најзначајније бугарске државне институције: Скупштина, Министарски савет и Председништво.

Одатле смо продужили до једине преостале џамије у Софији, Бања Баши, која је дело највећег архитекте 16. века, мимара Синана.

Спустили смо се до ископина античког града Сердике, а потом наставили до места због ког смо и највише дошли у Софију, цркве Свете Недеље, у којој се налазе мошти Светог Краља Милутина. Због присуства његових моштију се ова црква дуго називала црквом Светог Краља.

Након завршетка посете овој цркви је путницима остављено слободно време. У повратку је, сада већ традиционално, у аутобусу организован квиз знања и подељене су симболичне награде нашим путницима.

Посебну захвалност дугујемо нашем водичу Владимиру који се истински потрудио да нам Софију представи на најбољи начин, као и нашем превознику Dojčinović travel, чији су се возачи потрудили да нам путовање протекне у најбољем реду.

Овим путем желимо да вам најавимо и наше мајско путовање, „Пут у Стари Рас“, где ћемо посетити најзначајније задужбине из доба Немањића у околини Новог Пазара: Ђурђеве Ступове, Сопоћане и Петрову цркву у Расу, као и сам град Нови Пазар. О овом путовању ће бити више информација у наредним данима.

    

Галерија слика – ЛИНК

   

Put Bugarska 2 (1)