Земне остатке Њ.К.В. Краљевића Андреја на Аеродрому Никола Тесла у Београду дочекала је Краљевска породица 

[slideshow id=19]

Земне остатке Њ.К.В. Краљевића Андреја дочекали су на Аеродрому Никола Тесла у Београду Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, његови синови Њ.К.В. Принц Владимир и Принц Димитрије, кћерка Њ.К.В. Принцеза Лавинија са својим сином Луком Причардом Левијем, Њ.К.В. Принцеза Јелисавета, Њ.К.В. Принчеви Ђорђе и Михајло, г-ђица Индија Оксенберг, унука Принцезе Јелисавете, професор Оливер Антић специјални саветник Председника Србије Њ.Е. г-дина Томислава Николића, представници Владе Србије и Његово Пресовештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.

Његова Светост Патријарх српски Г.Иринеј служио је помен Њ.К.В. Краљевићу Андреју у Краљевској капели Св. Андреја Првозваног на Дедињу у коју су претходно пренети земни остаци његовог брата блаженопочившег Њ.В. Краља Петра II, његове снахе Њ.В. Краљице Александре и његове мајке Њ.В. Краљице Марије. После службе, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је рекао: „Овог светог тренутка, тужног и радосног, Краљевски дом сабира се у своју отаџбину и своју свету земљу. Стицајем историјске неправде, напустили су своју отаџбину да живе као странци на овом свету. Богу хвала, историјска и људска неправда исцељена је на овај начин. Дошли су у свој дом који је њихов отац подигао, што нису могли за живота. Двадесет и шестог маја биће сахрањени на Опленцу, а њихов повратак је обрадовао народ.“

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II се такође обратио: „Данас испуњавамо завештање Краља Петра I који нам је у аманет оставио да чувамо земљу, веру, народ и поколења.

У Србију су враћени земни остаци Њ.В. Краља Петра II, Краљице Марије, Краљице Александре и Њ.К.В. Краљевића Андреја и тиме је исцељена историјска рана и неправда. Мозаик Србије се склапа и тиме и њен идентитет. Данас је остварено људско право и уједињење породице чија је патња била одраз патње правде у нашем друштву.

У име  Краљевске породице коју је народ изродио  посебну захвалност упућујем Његовој Светости Патријарху српском Г.Иринеју и Српској Православној Цркви , Њ.Е. Председнику Србије господину Томиславу Николићу, Државном одбору за пренос земних остатака и свима који су нас подржали на овом путу од историјске важности. Србији је враћен интегритет и легитимитет државе која храбро корача у будућност, поштујући своје претке и њихове слободе и права.

Краљевска породица Карађорђевића је српска породица која живи за Србију, бори се за Србију и воли Србију!“

Присутнима се обратио и проф. др Оливер Антић, специјални саветник и изасланик Председника Србије речима: „Имали су тежак живот. Њихова патња је наша брука, њихов бол осећао се и овде. Њихов једини грех био је то што су потомци оца Србије. Краљевић Андреј имао је тежак живот, али се достојанствено држао свога презимена и свога порекла, као и сви Карађорђевићи. Под високом покровитељством грех се скида са народа као целине, а ова неправда која се чује до неба се скида са дневног реда. После 26. маја чека нас још посла, а ово је само почетак.“

Пријем за државне званичнике, чланове Крунског Савета и верске великодостојнике уприличен је након црквене службе у Краљевском Двору.
Државна сахрана у Краљевском маузолеју у цркви Св. Ђорђа на Опленцу коју ће служити Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј биће одржана 26. маја 2013. године.