Nj.V. Kraljica Marija

6 Kraljica Marija SRPNj.V. Kraljica Marija od Jugoslavije bila je kćerka Nj.V. Kralja Ferdinanda od Rumunije i Nj. V. Kraljice Marije od Rumunije (kćerke Nj.K.V. Princa Alfreda, Vojvode od Edinburga, sina Kraljice Viktorije od Velike Britanije). Kraljica je rođena u Goti, u Turingiji u Nemačkoj, 6. januara 1900, a umrla u Londonu, 22. juna 1961. Njeno Veličanstvo udala se za Nj.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije u Beogradu, 8. juna 1922, i sa njim imala tri sina – Prestolonaslednika Petra i Prinčeve Tomislava i Andreja.

Srpski narod ju je mnogo voleo. Bila je uzor posvećene i brižne supruge i majke. Predano se posvetila humanitarnom radu. Posle ubistva Nj.V. Kralja Aleksandra Prvog u Marseju 9. oktobra 1934. nastavila je da brine o svojim sinovima i narod ju je prozvao Kraljica Majka. Bila je veoma aktivna u Crvenom krstu za vreme Drugog svetskog rata i poslala je mnogo humanitarne pomoći u Jugoslaviju, ali uvek potpisana kao Marija K. Đorđević, da se nacističke vlasti ne bi setile ko šalje pomoć.

Posle Drugog svetskog rata, skromno je živela na svom imanju u Kentu u Engleskoj. General Šarl de Gol ju je odlikovao Velikim krstom Legije časti 1959. godine.

Preminula je 22. juna 1961. u Londonu. Kraljica je bila sahranjena na Kraljevskom groblju u Frogmoru, pored zamka Vindzor. Njeno Veličanstvo je preneta u Kraljevski mauzolej na Oplencu u nedelju 26. maja 2013.