Општински одбор Велика Плана Удружења Краљевина Србија организује трибину о сигурној употреби интернета у оквиру „Cyber Atis“ пројекта, која ће бити одржана у понедељак 29. октобра 2018. у Културном центру „Масука“ у Великој Плани у 18 часова.

   

Предавач на трибини је госпођа Катарина Јонев, а пројекат је намењен деци од 5. до 8. разреда основне школе и 1. године средње школе.

Реализацију предавања је омогућила Скупштина општине Велика Плана, којој и овим путем упућујемо захвалност!

    

Пројекат Cyber Atis настао је током 2017.године са циљем промовисање сигурне употребе Интернета и друштвених мрежа међу децом и младима, као и паралелно помоћ њиховим родитељима и наставницима да лакше разумеју и укажу на потенцијалне опасне утицаја социјалних мрежа.
Све раширенији облици сајбер криминалних активности попут крађе идентитета и информација, затим дечија педофилија, сајбер буллyинг односно сајбер малтретирање, вршњачко насиље и вређање, су само неке од негативних активности. Као што са узрастом расте учесталост активног коришћења Интернета, дигиталних уређаја и учесталост ризичног понашања, тако расте и учесталост дигиталног насиља и број ученика који су у њега укључени.

Нужно је систематски радити на сензибилисању ученика и развијању свести о негативним последицама злоупотребе дигиталних медија. Неопходно је пружити информације о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета, потенцијалним ризицима и начинима безбедног коришћења дигиталних медија деци и младима али и родитељима и наставницима.

Теме и области обухваћене предавањем

На основу досадашњег искуства и праксе, предавање је креативно и прилагођено млађим генерацијама које расту и сазревају са, уз и испред лаптопова и андроид телефона али и родитељима као и наставницима у, пре свега основним школама.

Предавање подразумева промовисање културу понашања и безбедности деце на Интернету.

Едукативна радионица ће се одржати у временском периоду од 60 минута и састоје се из три дела:

1. Уводни и теоријски део (упознавање са појмовима најчешћих облика опасности које вребају младе у сајбер простору – сајбер насиље, сајбер узнемиравање, сајбер криминал, педофилија; ризично понашење на Интернету, ко је жртва а ко насилник у сајбер простору? Да ли су друштвене мреже заиста безбедне по нашу децу?)

2. Практичан део (Добри и лоши примери понашања у сајбер простору, заштита деце, како се опасност може спречити? која су решења? реаговање родитеља/наставника и шта могу да учине?

3. Интерактивни део (Искуства деце, родитеља и наставника, питања и одговори)

Предавањем ће као посебна целина бити обухваћена и тема зависничког понашања од Интернета, рани знаци зависничког понашања, последице, ефикасне мере превенције, као и препознавање промена у понашању ученика као последице сајбер малтретирања.