„Друштво српских домаћина“ из Сремске Митровице, „Удружење грађана Церски Марш“ из Шапца, Удружење грађана „Црквине“ из Рогатице, Планинарско – спортско друштво „Пеција“ из Козарске Дубице и Удружење „Краљевина Србија“ из Бијељине, организују поклоничко путовање у Грчку, стазама наших славних предака од 30. априла до 4. маја 2020. године. Том приликом ћемо обићи значајна места српске историје из Првог светског рата: грчка острва Крф и Видо и манастире Метеори.

ПЛАН ПУТА:

Први дан (четвртак, 30.04.2020. год.)

Полазак аутобуса из Сремске Митровице и Шапца око 20 часова. Ноћна вожња са краћим успутним паузама у ресторанима и на бензинским пумпама дуж аутопута.

Други дан (петак, 01.05.2020. год.)

Ујутру око 10 часова долазак у православне манастире на Метеорима, у централној регији Грчке. Манастири Метеори су скупина од шест православних манастира у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама – стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Посетићемо неколико најважнијих и највећих манастира. После обиласка манастира и одмора настављамо пут даље, према острву Крфу.
У послеподневним сатима је предвиђен долазак у пристаниште Игуменица и укрцавање на ферибот. Након сат времена пловидбе стижемо на острво Крф, где ћемо се сместити у апартмане у месту Дасија, 12 километара северно од града Крфа. Остатак послеподнева и вечери је слободан до преноћишта.

Трећи дан (субота, 02.05.2020. год.)

Обилазак музејске поставке у Српској кући у граду Крфу. Српска кућа је музеј посвећен страдању српске војске током повлачења преко Албаније у Првом Светском рату 1915-1916. године. Музејска поставка садржи велики број експоната, оружја и опреме, докумената и фотографија из тог периода. У Музеју се налази и почасни конзулат Републике Србије.
Одлазак на пристаниште и укрцавање у бродић за острво Видо. Обилазак маузолеја на Виду, саграђеног 1938. године, у којем леже кости преко 2.700 српских ратника. Видо је острвце крај града Крфа, на којем се налазила болница за српске војнике који су дошли на Крф после преласка преко Албаније. Велики број српских ратника је сахрањен у мору крај острва, у „Плавој гробници“, где ћемо се зауставити и положити венце у море. Краљ Александар је на Виду изградио маузолеј у којем су положене кости и записана имена преминулих. Потом ћемо се вратити бродићем на острво Крф.
Следи обилазак места у околини града Крфа: Канони, крфски аеродром и манастир Влахернон. На Канонима можете посматрати са видиковца или терасе кафеа занимљиво узлетање и слетање авиона који прелећу преко вас и атерирају на писти изграђеној у мору. У близини се налази женски манастир Влахернон саграђен у 17. веку на малом острву спојеном уском стазом са копном.
Затим ћемо имати слободно време у граду Крфу за обилазак: градског трга Листон, цркве Светог Спиридона, заштитника Крфа и других градских знаменитости. Постоји могућност индивидиуалног обиласка других дестинација у граду у зависности од радног времена: Стара градска тврђава, Стара венецијанска тврђава, Археолошки музеј, Византијски музеј, Музеј азијске уметности, Музеј керамике…
У касним вечерњим сатима се враћамо у апартмане на преноћиште.

Четврти дан (недеља, 03.05.2020. год.)

Ујутру пакујемо ствари, а потом идемо у обилазак споменика посвећеног првом искрцавању српске војске у месту Гувија. На обали мора, на месту где су извршена прва искрцавања, били су подигнути војнички логори за пријем и смештај војника који су преживели албанску голготу.
Затим идемо у обилазак споменика Гвозденом пуку у месту Дасија. Овај споменик је откривен 2017. године у порти цркве у Дасији, где су сахрањивани борци Моравске дивизије, чије кости су касније пренете у костурницу на острву Виду.
Затим идемо у обилазак споменика Дринској дивизији и споменика Јанису Јанулису. У току рата војници Дринске дивизије су сахрањивани на њиви сиромашног грчког сељака Јаниса Јанулиса. После рата су тела српских јунака есхумирана и пренета у маузолеј на Виду, али Јанис никада више није хтео да оре ту њиву. Зато су му Срби подигли спомен бисту у родном селу Агиос Матеос. На Јанулисовој њиви која је служила током рата као пољска болница и гробље подигнут је парк и споменик Дринској Дивизији који ћемо обићи.
После тога идемо у обилазак прелепе царске палате Ахилеон украшене античким скулптурама и окружене раскошним вртом. Палата је саграђена у 19. веку. Ахилеон је био у власништву последњег аустроугарског кајзера Вилхема II. Ова палата је служила за време Првог светског рата као официрска болница српске војске. Кроз стазу у прелепом врту, преко Кајзеровог моста, силази се до обале Јонског мора.

Пети дан (понедељак, 04.05.2020. год.)

Ноћна вожња кроз Грчку и Северну Македонију са успутним паузама на бензинским пумпама и ресторанима. Планирано је да стигнемо у Сремску Митровицу и Шабац око поднева.

Напомена:

Могућа је корекција плана пута услед непредвиђених околности на самом путу. Уплаћени новац се не враћа у случају одустанка, јер ће бити употребљен за авансно плаћање аутобуса и смештаја.
На овом путовању је строго забрањено ношење политичких, страначких и навијачких обележја, непримерено понашање, кашњење на договорени полазак аутобуса, трајекта и бродића, као и прекомерно конзумирање алкохола. Дозвољено је и пожељно ношење српских националних обележја (застава, грбова, униформи, капа и сл.).
Цена аранжмана је 110 евра (или динарска противвредност по продајном курсу НБС). У цену је урачунато: путовање високоподним аутобусом, два преноћишта у Грчкој, повратна карта за ферибот од Игуменице до Крфа, повратна карта за бродић од Крфа до Вида и улазница за палату Ахилеон. У цену није урачунато: путно осигурање и храна, које обезбеђују путници о свом трошку. Власник хотела има у понуди ручак и вечеру по цени од 8 евра по оброку, који се могу наручити на лицу места.
Постоји могућност плаћања на две рате: прва рата од 50 евра до 15. марта, а друга од 60 евра до 15. априла 2020. године.

Контакт:

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:
Мобилни телефони и вибер:
+381 64 165 1147 (Мирослав)
+381 63 7082 180 (Микица)
+387 65 563 113 ( Бранислав)
Е-mailоvi:
miroslavsmrzlic@gmail.com
mikicailic@gmail.com
branobn@gmail.com