Саво Ждеро

Ђакон Саво Ждеро, теолог – Рођен је у Дувну (Томиславграду) БиХ, 18.04.1976 год. Основну школу завршио је у Купресу а Богословију „Св.Арсенија Сремца“ у Ср. Карловцима 1998. године. Богословски Институт у Београду завршио је 2002. године, а Богословски факултет универзитета у Београду 2015. године где је стекао  звање Теолог. Мастер студије „Религија у друштву, култури и европским интеграцијама“ при Ректорату универзитета у Београду завршавам 2019. године и стиче звање Мастер Религиолог. Отац две ћерке.

Рукоположен у чин ђакона од стране епископа, тада шабачко – ваљевског Г. Лаврентија (Трифуновића) у манастиру Соко Град код Љубовије 29.08.2005. године.

Дужност вероучитеља у школи Коцељевачкој обавља од 2001. године. а дужност секретара црквене општине Коцељевачке од 2006 године. На обе дужности се налази и данас.

Члан је просветног одбора епархије шабачке од 2002. године, координатор за веронауку намесништва посавско-тамнавског епархије шабачке, члан управног одбора и секретар „Друштва Вероучитеља“ Србије, редакције часописа „Соко“ гласила епархије шабачке, председник братства „Св.апостола Петра и Павла“ у Коцељеви.

Члан је удружења трансплатираних и дијализираних „Све за осмех“ Београд, активни учесник државног програма за завештање органа „Продужи живот“. Члан је тима за медијацију у ОШ „Мића Станојловић“ Коцељева. Носилац споменице манастира Хиландара из 1998. године (800 годишњица манастира), две плакете српске Патријаршије из 2005. и 2006. године , као и златника Светог архијерејског Синода СПЦ из 2006. године.

Председник је општинског одбора „Удружења Краљевина Србија“ у Коцељеви од оснивања, члан Извршног одбора у 3 мандата и потпредседник за Западу Србију у 2 мандата.

Носилац сребрене медаље за заслуге васпостављања уставне парламетарене монархије из 2014 године и добитник похвалнице удружења „Краљевина Србија“ из 2014 године.

Бави се издаваштвом, објаво је чланак о завештању органа у црквеној штампи, објавио репринт књиге „Наш Краљевски дом“ и „Наш највећи краљ“ , аутор је бојанке за децу „Српске славе и верски обичаји“, књиге „Христос Васкрсе драга децо“, уџбеника „Православна почетица“ и „Православна веронаука“, аутор књиге “Српске славе и верски обичаји“ сликовница за децу, „Божић-најлепша жива бајка“ , уредник књиге „Милунка Савић-српска херојина“ , „Кристална ноћ на Купресу-тајна јеврејских драгуља“ , „Свети човек са запада“ роман о Светом Сави, сарадник часописа „Коцељевачке новости“, „Соко“ , „Православље“ , „Православни мисионар“ и „ Светосавско звонце“