Savo Ždero

Đakon Savo Ždero, teolog – Rođen je u Duvnu (Tomislavgradu) BiH, 18.04.1976 god. Osnovnu školu završio je u Kupresu a Bogosloviju „Sv.Arsenija Sremca“ u Sr. Karlovcima 1998. godine. Bogoslovski Institut u Beogradu završio je 2002. godine, a Bogoslovski fakultet univerziteta u Beogradu 2015. godine gde je stekao  zvanje Teolog. Master studije „Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama“ pri Rektoratu univerziteta u Beogradu završavam 2019. godine i stiče zvanje Master Religiolog. Otac dve ćerke.

Rukopoložen u čin đakona od strane episkopa, tada šabačko – valjevskog G. Lavrentija (Trifunovića) u manastiru Soko Grad kod Ljubovije 29.08.2005. godine.

Dužnost veroučitelja u školi Koceljevačkoj obavlja od 2001. godine. a dužnost sekretara crkvene opštine Koceljevačke od 2006 godine. Na obe dužnosti se nalazi i danas.

Član je prosvetnog odbora eparhije šabačke od 2002. godine, koordinator za veronauku namesništva posavsko-tamnavskog eparhije šabačke, član upravnog odbora i sekretar „Društva Veroučitelja“ Srbije, redakcije časopisa „Soko“ glasila eparhije šabačke, predsednik bratstva „Sv.apostola Petra i Pavla“ u Koceljevi.

Član je udruženja transplatiranih i dijaliziranih „Sve za osmeh“ Beograd, aktivni učesnik državnog programa za zaveštanje organa „Produži život“. Član je tima za medijaciju u OŠ „Mića Stanojlović“ Koceljeva. Nosilac spomenice manastira Hilandara iz 1998. godine (800 godišnjica manastira), dve plakete srpske Patrijaršije iz 2005. i 2006. godine , kao i zlatnika Svetog arhijerejskog Sinoda SPC iz 2006. godine.

Predsednik je opštinskog odbora „Udruženja Kraljevina Srbija“ u Koceljevi od osnivanja, član Izvršnog odbora u 3 mandata i potpredsednik za Zapadu Srbiju u 2 mandata.

Nosilac srebrene medalje za zasluge vaspostavljanja ustavne parlametarene monarhije iz 2014 godine i dobitnik pohvalnice udruženja „Kraljevina Srbija“ iz 2014 godine.

Bavi se izdavaštvom, objavo je članak o zaveštanju organa u crkvenoj štampi, objavio reprint knjige „Naš Kraljevski dom“ i „Naš najveći kralj“ , autor je bojanke za decu „Srpske slave i verski običaji“, knjige „Hristos Vaskrse draga deco“, udžbenika „Pravoslavna početica“ i „Pravoslavna veronauka“, autor knjige “Srpske slave i verski običaji“ slikovnica za decu, „Božić-najlepša živa bajka“ , urednik knjige „Milunka Savić-srpska herojina“ , „Kristalna noć na Kupresu-tajna jevrejskih dragulja“ , „Sveti čovek sa zapada“ roman o Svetom Savi, saradnik časopisa „Koceljevačke novosti“, „Soko“ , „Pravoslavlje“ , „Pravoslavni misionar“ i „ Svetosavsko zvonce“