U nedelju, 2o.septembra, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar je svečano otkrio spomenik svom pradedi, Nj.V. Kralju Petru I u Sremskoj Mitrovici.

Bilo je to ostvarenje sna od pre 100 godina kada su stanovnici ovog grada pokrenuli inicijativu da Sremsku Mitrovicu krasi spomenik Kralju Petru I.

Bista Kralja Oslobodioca, autorke Drinke Radovanović, je izlivena u okviru akcije Petrovih 800 junaka sa željom da se Sremska Mitrovica dostojno oduži velikom srpskom vladaru, za vreme čije vladavine su se Srem, Banat, Bačka i Baranja ujedinili sa Kraljevinom Srbijom.

U svom obraćanju NjKV Prestolonaslednik Aleksandar je rekao : „Duboko sam zahvalan svima koji su pomogli da sećanje na mog velikog pretka, Kralja Petra Prvog, nastavi da živi i među novim generacijama Srbije.

Veoma mi je drago što su, ovaj značajan događaj za Kraljevski dom Karađorđevića, svojim prisustvom upriličili i g-đa Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, Njegovo Preosveštenstvo Vladika Vasilije, major Ivan Novičić, komandant Garnizona Vojske Srbije, g. Ilija Nedić, predsednik SO Sremske Mitrovice i mnogobrojni okupljeni ljudi. Veliku zahvalnost dugujem i Udruženju Kraljevina Srbija čiji sam pokrovitelj sa velikim ponosom.“

Nakon svečanog otkrivanja spomenik je osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski g.Vasilije.

U toku svečanosti je upriličen i prigodan umetnički program u kom su učestvovali : Hor Irida, Aleksandra Padrov, Vladimir Balašćak, Aleksandar Krstajić i Željka Avrić. Program je vodila Jovana Ninković Stević.

Udruženje Kraljevina Srbija se zahvaljuje svima koji su učestvovali i podržali  akciju Petrovih 800 junaka.

Pogledajte galeriju slika na našoj Fejsbuk strani.