Ове године се навршило се сто десет година од крунисања мог прадеде, Краља Петра I Ослободиоца. Његово крунисање имало је несумњив значај и важност за унутрашњу и спољну консолидацију земље потресене мајским превратом из 1903. године. Сви европски дворови прихватили су новог Краља и пожелели му дугу и срећну владавину. Краљ Петар I је неуморно радио на афирмацији демократских начела у политици и животу Србије, које је сматрао неопходним за даљи напредак, као и за њен приступ у круг развијених европских држава.

    

pa isopred porteta

Од самог почетка своје владавине, Краљ Петар I суочио се са озбиљним препрекама. Земља је била растрзана унуташњом политичком борбом, а спољно политичке околности су неумитно водиле ка ратном сукобу несагледивих размера. Ипак, без обзира на све тешкоће, данас време владавине Краља Петра I памтимо као време владавине уставности, време владавине парламента, време снажне демократизације читавог друштва али га такође памтимо и као време блиставих војничких победа, ослобођења територија које су вековима биле под отоманском окупацијом, и као време достојанствене одбране суверенитета земље.

Иако је од крунисања мог претка прошло сто десет година, универзалне вредности које је он заступао су и даље остале идеал, а тешке околности у којима их је спроводио у дело, великим делом су остале и дан данас. Тим пре светли пример Краља Петра I треба и данас да буде узор како Србија часно и поносно треба да корача са високо развијеном заставом.

Позивам све заинтересоване грађане да се јаве мојој канцеларији на број 011 306 4007 или путем е-поште kancelarija@dvor.rs и да закажу термин своје посете изложби „110 година од крунисања Краља Петра I“ која је на Краљевском Двору отворена  до 3. октобра 2014. године. Организовани су групни обиласци изложбе у терминима од  11:00 и 14:00 часова.

Александар II

krunisanje petra Ia