10. новембра 2019. је у присуству бројних грађана Бијељине, као и гостију из Срема и Мачве, свечано обиљежен дан ослобођења овог града у Првом свјетском рату, а један од организатора манифестације је и Градски одбор Удружења Краљевина Србија.

    

Након интонирања химни и парастоса, вијенце су на споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу положили г. Предраг Меденица, изасланик ЊКВ Престолонаследника Александра и председник Извршног одбора Удружења, г. Миленко Митровић, потпредсједник Скупштине Града, г. Миодраг Стевановић, предсједник градске Борачке организације и делегација Удружења грађана „Церски марш“ из Шапца. У име организатора заједнички вијенац су положили господа: Бранислав Томић, Петар Вујичић и Ранко Пунош.

Кратак историјски час је одржао Петар Вујичић. Господин Вујичић је у изузетно надахнутом говору истакао значај обиљежавања овог датума, као и то да је ова годишњица само дио једног континуитета који чини духовну српску вертикалу. Такође, указао је и на име скоро потпуно заборављеног официра Марка Рашовића, послијератног команданта касарне Степа Степановић.

Г. Бранислав Томић је у изјави за медије поновио захтјев нашег удружења којим тражимо да се, измјеном статута, данашњи датум уврсти у званични календар празника нашег града.

И на крају, остаје да нагласимо да ћемо истрајати у чувању успомене на дан када је, на позив Народног вијећа бијељинског котара Друга армија Српске војске под командом војводе Степе Степановића ушла у наш град и тиме учинила крај вишевјековној окупацији нашег краја. Треба истаћи и то да је Семберија дала значајан број добровољаца у војсци Краљевине Србије који су своје кости остављали дуж читавог ратног пута српске војске у Балканским и Првом свјетском рату. Управо је ово дан када су наши преци угледали свјетло слободе које ми, њихови потомци, морамо да чувамо и његујемо, на тај начин бранећи се од сваког будућег завојевача.

БИЈЕЉИНО СРЕЋНА ТИ СЛОБОДА!

   

Галерија слика – ЛИНК