У организацији повереништва Удружења Краљевина Србија у Сремској Митровици,Месне заједнице Блок Б и начелника градске управе за културу, спорт и омладину, господина Илије Недића, 12. септембра 2015. одржан је “Дечији дан“, тредиционална манифестација која се одржава у митровацком насељу Блок Б.

    

Deciji dan (1)

Ове године не само да смо богатији за нова искуства, него смо богатији  братимљењем са српском опстином Ранилугом, чија су деца била наши гости. Косово је срце Србије, врло често се скандира или пева, а овај пут заиста је Косово у нашем срцу. Сам чин братимљења одржан је у Саборној цркви Светог Димитрија, уз богослужење свештенства Српске православне цркве.

Председник општине Ранилуг, господин Градимир Микић, кум Урош Милинковић из Бијељине, потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србијаза Војводну,господин Предраг Меденица, представници градске самоуправе, заменик директора канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије, господин Жељко Јовић, чланови савета МЗ Блок Б као и многи драги гости сведоци су новог живота грађана, нове животне обавезе да дружењем људи, ширењем сарадње радних, спортских, културних и других организација, као и даљим јачањем слоге, љубави и међусобног поштовања очувамо вековне тековине и заједничке интересе српског народа.

Повељу о братимљењу потписали су председник општине Ранилуг, г. Градимир Микић, председавајуци СО Ранилуг г. Саша Алексић, председник савета МЗ Блок Б г. Мирослав Смрзлић и потпредседник савета МЗ Блок и повереник Удружења за Сремску Митровицу, г. Драган Божић.

 Deciji dan (3)

Присутним гостима обратио се г. Божић истичући важност братимљења путем молитве и новог савеза кроз хлеб и вино, наглашавајући чврсту веру Светог Саве који је Србима оставио крсну славу као једини начин да се у тешким тренуцима Срби сложе, очувају и опстану на вековним огњиштима. Испред Удружења Краљевина Србија присутним гостима и домаћину обратио се и господин Меденица, поздрављајући присутне и том приликом уручио је значке са монограмом Њ.К.В. Престолонаследника Александра делегацији српске општине Ранилуг.

У првом делу манифестације деца са простора МЗ Блок Б и деца из три дечија ансамбла са Косова су учествовала у спортском делу, такмичећи се у четири дисциплине, почев од ношења јајета (штафета), бацање вортекса, навлачењу конопца и трчању у џаку (штафета).

Укупан број од преко 500 такмичара потврђује спремност нашег града да малој деци школског узраста пружи приллику да такмичењем пробуде спортски дух, толеранцију и изграде нови поглед на свет и околину која их окружује. У другом делу дана одржан је фолклорни део манифестације. Бројним гостима и учесницима обратио се председник МЗ Блок Б, господин Мирослав Смрзлић. Учесници су били:

– Основна школа „Јован Поповић“ – хор
– КУД Дворови (Бијељина, Република Српска)
– Предшколска установа „Пчелица“, вртић „Лептирић“, Сремска Митровица
– КУД „Петар Кочић“, Цестерег (опстина Житиште)
– Дечији хор „Вивак“, Сремска Митровица
– КУД „Царица Милица“, Ранилуг
– КУД „Симонида“, Ранилуг
– Дечији ансамбл „Венац“, Грачаница
– Дечији хор „Пиколо“, Сремска Митровица
– КУД „Бранко Радичевић“, Сремска Митровица

Deciji dan (10)

Свим учесницима фолклорног дела подељени су слатки пакетићи, а присутним грађанима и деци дељена је домаћа штрудла и освежавајући напици.

У току посете делегације из општине Ранилуг обишли смо Царску палату, многе знаменитости града Сремске Митровице, присуствовали Светој литургији у малој цркви Светог Стефана.

Домаћин деци са Косова била је и мати Антонина из манастира Петковица, која је децу дочекала са освежењем и манастирским ручком. Деца са територије Ранилуга и Грачанице боравила су у митровачком Дому ученика, чијем се особљу од срца захваљујемо. Укупан број од 730 деце учесника целодневне манифестације „Дечији дан“ потврђује нашу добру вољу да нашој деци бар на овај нацин побољшамо живот и дамо им нову снагу у наступајућој школској години.

Драган Божић, потпредседник МЗ Блок Б и повереник Удружења Краљевина Србија за Сремску Митровицу.

Вест су пренеле и „Сремске новине“: https://www.sremskenovine.co.rs/2015/09/deciji-dan-u-sremskoj-mitrovici/

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/SGBKEt