Udruženje Kraljevina Srbija i ANRM (Asocijacija monarhista Rumunije) će 11. juna 2017. u Temišvaru odigrati revijalnu fudbalsku utakmicu u čast 95. godina od venčanja Kralja Aleksandra Prvog i Kraljice Marije i prve međunarodne utakmice koju je Kraljevina Rumunija u tu čast odigrala u Beogradu protiv Kraljevine SHS, 8. juna 1922. godine.

   

Utakmica se odigrava pod pokroviteljstvom Kraljevskih porodica Rumunije i Srbije, Fudbalskog saveza Rumunije i Politehničkog univerziteta u Temišvaru, u prisustvu NjKV Princa Radua od Rumunije.

Utakmici prijateljstva naša dva naroda prisustvovaće veliki broj članova ANRM, predstavnici Saveza Srba u Rumuniji i građani Temišvara u kome je srpska zajednica izuzetno zastupljena, kao i preko 150 članova udruženja Kraljevina Srbija koji će doći iz odbora širom Srbije.

Utakmici će započeti intoniranjem originalnih himni Kraljevine Srbije i Rumunije a početni udarac će izvesti NjKV Princ Radu od Rumunije.

Udruženje Kraljevina Srbija biće predstavljeno na najvišem nivou počevši od predsednika, članova Upravnog odbora i predsednika i članova Izvršnog odbora, koji će i učestvovati u utakmici.

Prvih 10 minuta utakmice biće odigrano u dresovima sa imenima igrača koji su 1922. godine predstavljali reprezentaciju a koje će u njihovu čast nositi igrači – članovi udruženja.

Naši fudbalski reprezentativci te 1922. godine bili su: Dragutin Fridrih, Andrija Kujundžić, Jaroslav Šifer, Stjepan Šterk, Artur Dubravčić, Rudolf Rupec, Dragutin Babić, Branko Zinaja, Emil Perška, Vladimir Vinek i Ivan Šojat.

Nakon toga, dresovi će biti razmenjeni za uspomenu na ovaj veliki događaj. Igrači će nastaviti u dresovima Kraljevine Srbije i Rumunije specijalno napravljenim za ovu priliku.

Trofej pobedniku Kraljevskog Kupa prijateljstva i medalje dodeliće legendarni rumunski reprezentativac i igrač Temišvara Džeki Jonesku.

Nakon toga delegacija Udruženja Kraljevina Srbija obići će kancelariju Saveza Srba u Rumuniji i Srpske pravoslavne crkve i provesti prijatno veče u ovom velikom prijateljskom gradu.

Sutradan, delegacija udruženja položiće venac na Srpskom vojničkom groblju u Aradu, gde se nalazio veliki logor Austrougarske u kome je bilo internirano 15.000 Srba i gde je stradalo njih oko 4500.