Градски одбор Удружења Краљевина Србија из Крушевца је 25. августа 2018. године у Рибарској Бањи обележио 105. годишњицу објављивања Прокламације о присаједињењу Косова и Метохије, Рашке области и Вардарске Македоније Краљевини Србији, коју је Краљ Петар I Ослободилац потписао током свог боравка у Рибарској Бањи.

    

Овај значајни документ представљао је заокружење територијалних добитака које је Краљевина Србија постигла у Балканским ратовима и он се наставља на Букурешки мир, потписан по завршетку Другог балканског рата, према чијим одредбама Србија добија оне области које су се називале Старом Србијом: Косово и већи део Метохије, источну половину некадашњег Новопазарског санџака и Вардарску Македонију изузев Струмице. Због ослобођења ових историјских српских крајева који су чинили срце српске средњевековне државе, Краљ Петар I и добија свој поносни надимак – Ослободилац.

Чланови Удружења Краљевина Србија, предвођени координатором за Расински округ, г. Дејаном Богдановићем, и потпредседницима ГО КС Крушевац, г-ђицом Анастасијом Жижом и г. Миланом Милошевићем, прво су положили венац на спомен-плочи посвећеној потписивању Прокламације, а затим и на споменик Краљу Петру I у Рибарској Бањи.

   

Галерија слика – ЛИНК