Gradski odbor Udruženja Kraljevina Srbija iz Kruševca je 25. avgusta 2018. godine u Ribarskoj Banji obeležio 105. godišnjicu objavljivanja Proklamacije o prisajedinjenju Kosova i Metohije, Raške oblasti i Vardarske Makedonije Kraljevini Srbiji, koju je Kralj Petar I Oslobodilac potpisao tokom svog boravka u Ribarskoj Banji.

    

Ovaj značajni dokument predstavljao je zaokruženje teritorijalnih dobitaka koje je Kraljevina Srbija postigla u Balkanskim ratovima i on se nastavlja na Bukureški mir, potpisan po završetku Drugog balkanskog rata, prema čijim odredbama Srbija dobija one oblasti koje su se nazivale Starom Srbijom: Kosovo i veći deo Metohije, istočnu polovinu nekadašnjeg Novopazarskog sandžaka i Vardarsku Makedoniju izuzev Strumice. Zbog oslobođenja ovih istorijskih srpskih krajeva koji su činili srce srpske srednjevekovne države, Kralj Petar I i dobija svoj ponosni nadimak – Oslobodilac.

Članovi Udruženja Kraljevina Srbija, predvođeni koordinatorom za Rasinski okrug, g. Dejanom Bogdanovićem, i potpredsednicima GO KS Kruševac, g-đicom Anastasijom Žižom i g. Milanom Miloševićem, prvo su položili venac na spomen-ploči posvećenoj potpisivanju Proklamacije, a zatim i na spomenik Kralju Petru I u Ribarskoj Banji.

   

Galerija slika – LINK