Зоран Ранкић, славни глумац преминуо је данас након тешке болести. Поред тога што ћемо га памтити по изузетној улози Попаре у серији „Срећни људи“, памтићемо га и по чврстом ставу због којег није могао да прима националну пензију.  Зоран Ранкић је био један од наших глумаца који је подржао и потписао иницијативу поднету од стране Удружења Краљевина Србија за промену тренутног Устава државе Републике Србије у Устав Краљевине Србије.

   

У даљем тексту прочитајте непоколебљив став нашег славног глумца.

„У Београдско драмско позориште сам крочио 1961. године, наредних четрдесет година сам држао репертоар. Нисам био статиста, већ сам увек вукао као коњ репертоар. Увек сам веровао, да ако већ вучем, неко у мене има поверења, али онда сам видео да су у мом матичном позоришту чак четворо њих добили националне пензије, а мене су заобишли. Али када сам пре неколико година срео једног бившег градског функционера, рекао ми је да је требало да добијем ‘Октобарску награду’ за Калабиће. После тога присетио сам се тренутка када ми је тадашњи градоначелник пришао и рекао: ‘Сјајно сте ви то одиграли и то би требало да уђе у анале, вероватно ће и ући, а сигуран сам да хоће. Одлично изведено и велики печат ћете оставити том улогом. Али да ли сте луди да четницима дајемо награде?‘ – био је одговор Бранка Пешића, тадашњег градоначелника Београда. Због тога данас не могу да добијем националну пензију, јер би то био одличан адут да добијем ту врсту пензије“, рекао је у једном интервјуу Зоран Ранкић.

„Гледајте, они су давали награде онима који су играли Јосипа Броза Тита, свако ко је заврнуо као сваки други фрајер који зна да говори као Тито, он је добио награде. То су били идиоти. Величање неког ванземаљца, али ко год да је играо Тита је добијао награду. Никада нисам желео да играм такве наказе и не би ми импоновало да их играм, ни сада ни никада. То је очигледан разлог због ког за све то време нисам добио ниједну једину награду, а деведестих сам отишао у пензију и више није било могућности. За период ‘Срећних људи’ тадашња политика није хтела исто да даје награде, јер им се очигледно на неки начин нисам допадао“, рекао је Ранкић.