У уторак, 23.марта 2021.године, председнику општине Инђија Владимиру Гаку је предата Иницијатива да се у овом граду подигне споменик Краљици Марији Карађорђевић.

У Иницијативи се каже да међу великим бројем Инђијаца годинама уназад постоји жеља да се у овом граду подигне споменик најомиљенијој српској Краљици и да је коначно дошло време да се то и реализује.

Краљица Марија је остала упамћена као највећа добротворка коју су Срби имали, жена која је цео свој живот посветила хуманитарном раду.

Предраг Меденица, који је у име Иницијативног одбора предао захтев је у својој изјави истакао :

„Краљица Мајка, како су је Срби звали, је редовно обилазила сиротишта , помагала је угроженима, најбољим матурантима је обезбеђивала стипендије, сиромашне девојчице је учила разним занатима како би могле да нађу посао и егзистенцију, годинама је била волонтер Црвеног крста а остала је упамћена и као ктитор Дечије болнице Тиршова и Института за онкологују у Београду.

Сматрамо да се српски народ није достојно одужио тој великој жени и владарки и да је ово идеална прилика за тако нешто.. “

У Иницијативи се додаје да би то био први споменик Краљици Марији Карађорђевић на јавном простору у Србији а постављањем истог би се додатно развио и национални дух код грађана Инђије.

Као локација за постављање споменика је
предложен парк који и носи име Краљице Марије а у којем већ постоји споменик Краљу Петру Првом Великом Ослободиоцу.

Изградња споменика би се финансирала искључиво личним средствима дародаваца и донатора тако да иста неби оптеретила локални буџет ни за један једини динар.

За аутора бисте је изабрана позната и призната др. ум. Јелена Божовић Ђорђевић која је аутор и величанственог споменика Милунки Савић у Инђији.

Спомен обележје Краљици Марији је осмишљено као вајарско ликовно решење у форми попрсја – бисте у бронзи као коначном материјалу.

Портрет Краљице Марије Карађорђевић би представљао приказ њеног лика из периода тридесетих година двадесетог века са дијадемом на глави а достојанственост и елеганција која је уочљива на фоторграфијама Краљице Марије из тог периода би била пренесена у форму скулптуре.

“ Наша жеља као подносиоца иницијативе је да свечано откривање споменика буде за велики градски празник Митровдан – Дан ослобођења у Великом рату, чиме би наш град поново на овај велики датум имао величанствен догађај на понос целог Српства“ – додао је Меденица, који је уједно и председник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија.

Уколико Иницијатива буде прихваћена врло брзо ће се кренути у јавну акцију прикупљања средстава за подизање споменика уз напомену да су чланови Иницијативног одбора већ обезбедили значајну суму новца.