Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија организовао је 17. јуна 2018. још један у низу успешних излета, овога пута под називом „Долина краљева“. Посетили смо неке од најзначајнијих српских светиња и места на којима се стварала наша држава, црква, историја и култура.

   

Извештај ГО Крушевац са овог излета:

Посетили смо „седмоврату Жичу„, сведока седам крунисања наших краљева, место на коме је српска краљевина и рођена. После ње нас је пут одвео у средњевековну тврђаву Маглич, до које смо се храбро попели стрмом стазом, оживљавајући притом у мислима живот просечног средњевековног човека и витеза. Ипак, као што би најславнији српски поета, Петар II Петровић Његош, рекао: „Ко на брду ак’ и мало стоји, више види но онај под брдом.“ Маглич нас је очарао својим положајем и погледом који пружа на долину Ибра.

Спустивши се са Маглича, наставили смо пут ка „мајци свих српских цркава“, манастиру Студеници. Нема тих речи које би описале лепоту и мир које пружа овај центар српске духовности и бисер српске сакралне архитектуре.

Напојивши душу Студеницом, кренули смо у задужбину преславне српске краљице, Јелене Анжујске, манастир Градац. Ушушкан подно Голије, својом помало необичном архитектуром и лепотом привукао је пажњу свих путника.

Одатле смо се спустили низ Брвеничку реку и продужили наш пут до крајњих тачака нашег излета, две Павлице, Старе и Нове. Ови помало заборављени споменици српске историје сачували су дух старих времена. Нова Павлица је за нас Чарапане од посебног значаја јер је задужбина косовских јунака Стевана и Лазара Мусића, сестрића кнеза Лазара. Ови храбри српски витезови погинули су заједно са Светим Кнезом у Косовском боју, а њихови земни остаци се и данас налазе под сводовима Нове Павлице. Стара Павлица је прича за себе која у себи чува једну велику мистерију. Ко је и када подигао, нама је и до данашњих дана непознато. Оно што хроничари ове необичне цркве на једном узвишењу изнад Ибра кажу је да највероватније потиче из IX века и да је савременик Петрове цркве у Расу. Нас је одушевила својом једноставношћу из које исијава нека посебна лепота.

Током повратка смо традиционално организовали мини-квиз знања и поделили симболичне награде.

На овај начин смо заокружили тематску целину посвећену рађању краљевине.

   

Галерија слика ЛИНК