Gradski odbor Kruševac Udruženja Kraljevina Srbija organizovao je 17. juna 2018. još jedan u nizu uspešnih izleta, ovoga puta pod nazivom „Dolina kraljeva“. Posetili smo neke od najznačajnijih srpskih svetinja i mesta na kojima se stvarala naša država, crkva, istorija i kultura.

   

Izveštaj GO Kruševac sa ovog izleta:

Posetili smo „sedmovratu Žiču„, svedoka sedam krunisanja naših kraljeva, mesto na kome je srpska kraljevina i rođena. Posle nje nas je put odveo u srednjevekovnu tvrđavu Maglič, do koje smo se hrabro popeli strmom stazom, oživljavajući pritom u mislima život prosečnog srednjevekovnog čoveka i viteza. Ipak, kao što bi najslavniji srpski poeta, Petar II Petrović Njegoš, rekao: „Ko na brdu ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom.“ Maglič nas je očarao svojim položajem i pogledom koji pruža na dolinu Ibra.

Spustivši se sa Magliča, nastavili smo put ka „majci svih srpskih crkava“, manastiru Studenici. Nema tih reči koje bi opisale lepotu i mir koje pruža ovaj centar srpske duhovnosti i biser srpske sakralne arhitekture.

Napojivši dušu Studenicom, krenuli smo u zadužbinu preslavne srpske kraljice, Jelene Anžujske, manastir Gradac. Ušuškan podno Golije, svojom pomalo neobičnom arhitekturom i lepotom privukao je pažnju svih putnika.

Odatle smo se spustili niz Brveničku reku i produžili naš put do krajnjih tačaka našeg izleta, dve Pavlice, Stare i Nove. Ovi pomalo zaboravljeni spomenici srpske istorije sačuvali su duh starih vremena. Nova Pavlica je za nas Čarapane od posebnog značaja jer je zadužbina kosovskih junaka Stevana i Lazara Musića, sestrića kneza Lazara. Ovi hrabri srpski vitezovi poginuli su zajedno sa Svetim Knezom u Kosovskom boju, a njihovi zemni ostaci se i danas nalaze pod svodovima Nove Pavlice. Stara Pavlica je priča za sebe koja u sebi čuva jednu veliku misteriju. Ko je i kada podigao, nama je i do današnjih dana nepoznato. Ono što hroničari ove neobične crkve na jednom uzvišenju iznad Ibra kažu je da najverovatnije potiče iz IX veka i da je savremenik Petrove crkve u Rasu. Nas je oduševila svojom jednostavnošću iz koje isijava neka posebna lepota.

Tokom povratka smo tradicionalno organizovali mini-kviz znanja i podelili simbolične nagrade.

Na ovaj način smo zaokružili tematsku celinu posvećenu rađanju kraljevine.

   

Galerija slika LINK