Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија реализовао је 19. маја 2018. године, веома успешан излет под називом „Пут у Стари Рас“.

    

Пун аутобус путника кренуо је у јутарњим часовима ка срцу српске средњевековне државе. Прва станица на нашем путу била је најстарија сачувана црква у Србији, Петрова црква у Расу. Наш водич, потпредседник ГО Крушевац, г. Милан Милошевић, је успут говорио о важним местима поред којих смо пролазили, попут Жиче, Маглича и Старе Павлице.

Такође, на путу ка Петровој цркви путницима се надахнутим говором обратила хероина савременог доба, мајка једанаесторо деце и уредница Краљевских новина, г-ђа Маја Ковачевић. Обишли смо Петрову цркву и упознали се са њеном богатом историјом и огромним значајем за српски народ, пошто је она била место одржавања државних сабора у средњем веку, а на оном из 1196. године је Стефан Немања предао престо своме сину, првом српском краљу, Стефану Првовенчаном.

Одатле смо продужили до Ђурђевих Ступова, прве задужбине Стефана Немање као владара, где смо срдачно дочекани од стране игумана манастира, оца Герасима. Отац Герасим је одржао пригодну беседу, а веома се заинтересовао за рад нашег удружења. Разменили смо пригодне поклоне, а оцу Герасиму смо од срца поклонили заставу нашег удружења, због чега се он веома обрадовао и истакао је на конаку.

Иако нам се није одвајало од величанственог погледа који пружа ћувик на коме се налазе Ђурђеви Ступови, план је морао бити испоштован, па смо се спустили у Нови Пазар, где смо дали путницима два сата слободног времена.

Из Новог Пазара смо кренули до наше крајње тачке планираног пута, манастира Сопоћани, задужбине краља Уроша Првог. Успут нам је наш водич испричао причу о тврђави Стари Рас испод које смо прошли на путу ка Сопоћанима. Сопоћани су одушевили све присутне својим положајем, грандиозношћу и лепотом фресака, о којима нам је причао локални водич. Поклонили смо се моштима краља Уроша, краљице Ане Дандоло и архиепископа Јоаникија I.

При повратку из Сопоћана, у аутобусу смо поново организовали сада већ традиционални квиз и поделили симболичне награде.

Похвалићемо се и чињеницом да смо стекли и бројне нове чланове који су изразили жељу да приступе нашем удружењу.

    

Галерија слика ЛИНК