Њ.К.В. Престолонаследник Александар и кћерка Краљевског пара, г-ђа Алисон Ендрјуз свечано су 2. октобра 2019. отворили изложбу “Дипломатија ујединитеља – Њ.В. Краља Александра I“ у Белом двору.Аутори изложбе су г. Андрија Шошић, потпредседник Удружења Краљевина Србија и г. Урош Парезановић, генерални секретар удружења.

    

Чланови Удружења Краљевина Србија из Расинског округа су приликом отварања изложбе нашем покровитељу, ЊКВ Престолонаследнику Александру уручили поклон – фотографију јединствене фреске из цркве у Сталаћу на којој је Витешки Краљ Ујединитељ приказан као мученик, а поред њега су осликани и Карађорђе, Краљ Петар Први, Краљ Петар Други и Краљица Марија.

Ова значајна изложба открива много детаља из живота Краља Александра који су до сада били мало познати широј јавности. Поред ретко виђених фотографија Витешког Краља насталих између 1890. и 1934. године, посетиоци имају прилику да виде и румунску маршалску палицу која је припадала њему, као и његове наочаре за вид. Посетиоци ће такође видети и страницу из дневника са путовања америчке списатељице Хелен Келер, која је препознала Краљев допринос слепим и глувим особама у тадашњој Краљевини Југославији, током њене посете. На изложби су приказани и стари видео снимци из фонда архива Југословенске кинотеке.

У свом уводном говору, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је рекао: “Мој деда је био велики визионар, предузетник и владар који је своју душу и свој живот уградио у темеље своје државе и на добробит свог народа. Иако је упамћен као велики ратник и војсковођа, његова животна мисија била је да обезбеди трајни мир, стабилност и просперитет, како за краљевину југославију, тако и за целу Eвропу и свет. Мала Антанта и Балкански пакт били су идеја на којој је напорно радио, и само једно од његових многих достигнућа. Веома је важно да чувамо сећање на велике људе попут Краља Ујединитеља и на њихове тежње да створе бољи свет!”.

   

Izlozba Diplomatija Ujedinitelja 3

   

Приликом свечаног отварања аутори изложбе су истакли: “Оно што смо ми кроз наше истраживање открили јесте да је Краљ Ујединитељ Краљевски двор градио као лични дом своје породице, а да је Нови двор у центру Београда, чију градњу је започео његов отац, Краљ Петар I и који је завршен 1922. године, користио као званичну резиденцију. Његове тежње за јачање светског мира и отпор екстремним идеологијама су темељ на коме почивају тековине данашње модерне Европе и света. Величина његове дипломатске мисије се нарочито огледа у томе што је успео да уради оно што нико пре није – да помири непомирљиво и да пружи руку пријатељства и онима који су традиционално сматрани за непријатеље. У једном прерано окончаном људском животу, постигао је оно што се није могло урадити вековима. Његов не само сусрет, него и пријатељство са турским председником Кемалом Ататурком су најбољи пример тога, који се спомињу и данас“.

   

   

Отварању изложбе присуствовала је кћерка Њихових Краљевских Височанстава Алисон, аутори изложбе г. Андрија Шошић и г. Урош Парезановић, чланови Саветодавних тела Круне, представници дипломатског кора, као и многи гости из културног и уметничког света Србије.

Изложба “Дипломатија ујединитеља – Њ.В. Краља Александра I” у Белом двору биће отворена за посетиоце радним данима до 17. октобра, у терминима од 11:00 и од 14:00 часова, уз претходну најаву канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра на телефон 011/306-4000 или путем е-мејла: kancelarija@dvor.rs.

      

Галерија слика – ЛИНК

   

Izlozba Diplomatija Ujedinitelja 2