Под покровитељством општине Инђија а у организацији Културног центра Инђија и Удружења Краљевина Србија у понедељак 30. септембра 2019. године у Инђији је отворена изложба “80 година од оснивања Соколског Дома Краљ Александар I Ујединитељ”.

   

Свечаности је присуствовао Краљевски пар Карађорђевић, а симболичним сечењем црвене врпце Њ.К.В. Престолонаследник Александар је означио почетак ове значајне изложбе.

Соколско друштво „Српски соко“ у Инђији је основано 27. септембра 1905. године, а управа друштва на челу са Ђорђем Војновићем 06. септембра 1936. године, на дан рођења Њ.В. Краља Петра II, доноси одлуку да приступи изградњи Соколског дома у овом месту . Исте године одбор доноси одлуку да Соколски дом носи име „Краљ Александар I Ујединитељ“ у знак поштовања према Њ.В. Краљу Александру, осведоченом поштоваоцу сокола.

“Дом је понео име мог деде, Њ.В. Краља Александра I, у знак захвалности за његов велики допринос раду Соколског савеза. Темељи успешне будућности су увек у богатој и поносној прошлости из које неко има снаге и мудрости да учи и извлачи поуке” – рекао је Престолонаследник у свом обраћању.

Присутнима су се обратили и председник скупштине општине Инђија г. Милан Предојевић, директорка културног центра Инђија, г-ђица Ружица Јовановић, старешина савеза Српски соко, г. Јевђа Јевђевић и аутор изложбе г. Владимир Вукас.

Брижљиво конципирана изложба се састоји од преко 120 репродукованих оригиналних фотографија, соколских застава, соколских одела и делова одеће, значки са слетова из иностранства и Југославије, разгледница, штампаног материјала и других докумената позајмљених из неколико различитих музеја и приватних колекција а иста је реализована на идеју г. Предрага Меденице, председника Извршног одбора Удружења Краљевина Србија.

Отварање су својим присуством увеличали представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, Католичке цркве као и г. Предраг Марковић, члан Крунског савета и г. Саша Шушић, председник Удружења Краљевина Србија.

Удружење Краљевина Србија се посебно захваљује КУД-у СОКО из Инђије, чији су чланови у народним ношњама дочекали Краљевски пар испред Културног центра као и Основној школи „Јован Поповић“ која је послала 50 најбољих ученика да улепшају дочек.

Након отварња изложбе, Краљевски пар Карађорђевић је прошетао до парка Краљице Марије где је ЊКВ Престолонаследник Александар положио венац на споменик Краљу Петру Првом Великом Ослободиоцу, првом обновљеном споменику једном од чланова Краљевског Дома у тада Југославији 1991. године.

   

Галерија слика – ЛИНК

   

Izlozba Indjija 2