Kralj Petar II, Kraljica Aleksandra, Kraljica Marija i Kraljević Andrej ispraćeni iz Dvorske kapele do Saborne Crkve.

[slideshow id=20]

Beograd, 24. maj 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina zajedno sa izaslanikom Predsednika Nikolića prof. dr Oliverom Antićem, Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Princezom Katarinom, Princom Đorđem i Princom Mihajlom (decom Kraljevića Tomislava), Princom Vladimirom (sinom Kraljevića Andreja) i Princezom Brigitom, g-đom Alison Endrjuz (ćerkom Nj.K.V. Princeze Katarine), i njenim sinovima Nikolasom i Majklom, i sestrom Nj.K.V. Princeze Katarine g-đom Beti Rumeliotis prisustvovali su Svetoj Liturgiji i Pomenu u Kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog jutros na Dedinju.

U Sabornoj Crkvi Princeza Jelisaveta se pridružila Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini, Princezi Katarini, Princu Đorđu, Princu Mihajlu, Princu Vladimiru i Princezi Brigiti.

Posle službe, zemni ostaci Njihovih Veličanstava i Njegovog Kraljevskog Visočanstva ispraćeni su do Saborne Crkve. Zvona na crkvi označila su dolazak Kralja i Kraljica i Kraljevića, koje su dočekali članovi Kraljevske porodice, državni zvaničnici i veliki broj građana. Pripadnici garde Vojske Srbije izneli su kovčeg Nj.V. Kralja Petra II i uneli ga u Sabornu Crkvu, a pripadnici Udruženja Kraljevina Srbija obučeni u srpske narodne nošnje za njim su uneli kovčege Nj.V. Kraljice Aleksandre, Nj.V. Kraljice Marije i Nj.K.V: Kraljevića Andreja. Ispred njih, jastučiće sa ordenjem uneli su članovi Krunskog veća g-din Dragoljub Acović i g-din Dušan Babac, i član Krunskog saveta prof. dr Nikola Moravčević Kraljevsku Karađorđevu zvezdu Kralja Petra II, orden Svetog Save Kraljice Aleksandre, Kraljevski orden Karađorđeve zvezde Kraljice Marije i orden jugoslovenske Krune Kraljevića Andreja.

Kovčeg Nj.V. Kralja Petra II postavljen je u centralnom delu, u pravcu oltarskih dveri, njegove majke Kraljice Marije sa desne strane, gledajući u pravcu ikonostasa, njegove supruge Kraljice Aleksandre sa leve strane, a od nje levo kovčeg Kraljevića Andreja. Ispod kovčega postavljen je ćilim sa narodnim motivima koji su Nj.V. Kraljica Marija i njen suprug Nj.V. Kralj Aleksandar I kupili za venčanje.

Pomen, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja, u Sabornoj crkvi služili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko – primorski G. Amfilohije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop srednjoevropski G. Konstantin i Njegovo Preosveštenstvo Vikarni Episkop lipljanski G. Jovan.

Po završetku službe građani su počeli da odaju počast blaženopočivšem Kralju, Kraljicama i Kraljeviću, a Saborna Crkva će biti otvorena do večernjih časova. Sutra, u subotu 25. maja, posle Svete Arhijerejske Liturgije koja počinje u 9 časova biće služen pomen, a zatim će u 11.30 časova kolona sa posmrtnim ostacima krenuti put Oplenca, gde bi trebalo da stigne u 13 časova ispred Crkve Svetog Đorđa, u kojoj se nalazi mauzolej Kraljevske porodice.