Чланови Удружења Краљевина Србија из више одбора одали су почаст ђенералу Драгољубу Михаиловићу и Југословенској војсци у Отаџбини 11. маја 2019. на Равној гори, месту на ком је Чича са својим јунацима отпочео устанак против нацистичке окупације.

    

11. маја 1941. године, прва група официра верних својој заклетви датој Краљу и Отаџбини и одлучних у намери да се одупру немачком окупатору, предвођена пуковником Драгољубом Михаиловићем стигла је на Равну гору. То је био почетак организованог отпора у окупираној Србији!

Недоумице око датума: постоји доста неслагања око тога да ли је прва група официра на Равну гору стигла 8. или 11. маја. Већина историчара, међу њима и г. Милослав Самарџић који се од свих највише бавио овом темом, се данас слажу да је исправни датум 11. мај. Народ је вероватно повезао овај догађај са Марковданом као најближим празником, и зато је у народном сећању 8. мај остао упамћен. 11. мај као датум се помиње и у листу „Равна гора“ од 01. марта 1943. године, а постоје и још 2 поуздана ивора – исказ поручника Боривоја Илића, у „Упиту за старешине“ и интервју ђенерала Михаиловића дат новинару Милу Васовићу од 18. септембра 1942.

Који год датум обележавали, битно је да се не заборави жртва коју ови див јунаци поднеше за Слободу свог народа, за свог Краља и своју Отаџбину!

   

Галерија слика – ЛИНК