26. maja 2013. Kraljevska porodica, predsednik Srbije, premijer, srpska crkva i srpski narod prisustvovali ceremoniji državne sahrane u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

[slideshow id=23]

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina, Princ Naslednik Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar, Princeza Linda, Princ Nikola, Princeza Katarina, Princ Vladimir i Princeza Brigita, Princeza Lavinija, g-din Ostin Pričard – Levi i Luka Pričard – Levi, Princ Dimitrije, Princeza Jelisaveta, Princ Mihajlo, Princ Sergije i Princ Dušan, zajedno sa Nj.E. g-dinom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, Nj.E. g-dinom Ivicom Dačićem, predsednikom Vlade, Nj.E. g-dinom Ivanom Mrkićem, ministrom spoljnih poslova, Nj.E. prof. dr Slavicom Đukić – Dejanović, ministrom zdravlja, Nj.E. g-dinom Velimirom Ilićem, ministrom građevinarstva i urbanizma, Nj.E. g-dinom Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, narodnim poslanicima, predstavnicima Vojske Srbije, velikim brojem građana Srbije, Republike Srpske i iz inostranstva, stranih Kraljevskih porodica, predstavnicima diplomatskog kora, odali su poštu Njihovim Veličanstvima Kralju Petru II, Kraljici Aleksandri i Kraljici Mariji, i Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Kraljeviću Andreju danas u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

Bili su prisutni i g-din Dejvid Endrjuz sa suprugom (sin i snaha Nj.K.V.Princeze Katarine), g-đa Alison Endrjuz, (ćerka Nj.K.V.Princeze Katarine) sa svojim sinovima g-dinom Nikolasom Garfinkelom i g-dinom Majklom Garfinkelom, i g-đa Beti Rumeliotis, sestra Nj.K.V.Princeze Katarine.

Među predstavnicima Kraljevskih porodica iz inostranstva bili su prisutni: Njihova Veličanstva Kralj Simeon i Kraljica Margarita od Bugarske, Njihova Veličanstva Kralj Konstantin i Kraljica Ana Marija od Grčke, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednica Margarita i Princ Radu od Rumunije, Njihova Imperijalna i Kraljevska Visočanstva Nadvojvoda Šandor i Nadvojvotkinja Herta od Austrije, Njegovo Visočanstvo šeik Abdula Bin Hamad Al Kalifa od Bahreina, Njihova Kraljevska Visočanstva Margraf i Margrafina od Badena, Njihova Presvetla Visočanstva Princ Filip Erazmus i Princeza Izabela od Lihtenštajna, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Mabandla Dlamini od Svazilenda, Princeza Ira fon Firstenberg i Njegovo Presvetlo Visočanstvo Princ Pjer d’Arenberg.

Nj.E. g-din Majkl Davenport, ambasador Velike Britanije i Nj.E. g-đa Mete Kjuel Nilsen, ambasador Kraljevine Danske prisustvovali su službi u crkvi.

Pre početka ceremonije Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Naslednik Petar položio je krunu Nj.V. Kralja Petra I, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Filip skiptar i šar, a Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Aleksandar dijamantsku sablju na kovčeg Nj.V. Kralja Petra II.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej, Njihova Visokopreosveštenstva Mitropolit crnogorsko – primorski G. Amfilohije i dabrobosanski G. Nikolaj, Njihova Preosveštenstva Episkop sremski G. Vasilije, Episkop budimski G. Lukijan, Episkop braničevski G. Ignjatije, Episkop budimljansko – nikšićki G. Joanikije, Episkop yapadnoameri;ki G. Maksim, Episkop australijsko – novozelandski G. Irinej, Episkop hvostanski G. Atanasije i Arhimandrit Hilandara Metodije služili su i prisustvovali Svetoj Sabornoj Arhijerejskoj Liturgiji.

Posle Liturgije i Pomena, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej je rekao: „Uvaženi srpski Kraljevski dome, na čelu sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom Aleksandrom II, u svetlosti božanske sile i istine, danas smo svedoci ispravljanja jedne velike istorijske nepravde, nepravde ljudske koja vapije na nebu. Potomci Karađorđa, oca Srbije, doživeli su okupaciju svoje zemlje, bili prinuđeni da napuste svoju zemlju voljenu i da decenijama žive u tuđini. Danas, kada je ispunjena životna želja Kralja Petra I, da njegovi potomci žive u svojoj zemlji i sa svojim narodom, i da počivaju u hramu Svetog Đorđa na Oplencu, duboko verujemo da se danas raduju duše Karađorđa, Kneza Aleksandra, Kralja Petra Prvog i Kralja Aleksandra Prvog, što su posle dugog i nevoljnog stranstvovanja došli svome domu i svome narodu. Ovo je veliki događaj za Kraljevski dom Karađorđevića, na čelu sa Prestolonaslednikom Aleksandrom. Oko njihovih svetih grobova okupljaće se srpska deca i srpski narod i učiće se lekciji rodoljublja, kako treba voleti svoju rodnu grudu, svoj narod, svoju istoriju i svoju kulturu.“

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, sin Nj.V. Kralja Petra II i Kraljice Aleksandre, i unuk Nj.V. Kraljice Marije, održao je dirljiv govor: „Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo Kralja Petra Drugog, Kraljicu Aleksandru, Kraljicu Mariju i Kraljevića Andreja − Karađorđeviće, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države. Njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i njihovoj otadžbini. Predugo je trajalo njihovo lutanje, njihovo izgnanstvo. Živeli su i umirali na različitim stranama sveta.A danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima.

Za mene − kao starešinu Kraljevskog Doma i kao Karađorđevog potomka − ovo je veliki dan. Tužan, ali svečan. Pun emocija, pun ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za Kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i državu Srbiju.“

Nj.E. g-din Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije je rekao: „Ovim je danas zalepljen poslednji deo mozaika naše istorije. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Ideologija ima mnogo, ali Srbija je samo jedna. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven. Živela Srbija!“

Nj.E. g-din Tomislav Nikolić, predsednik Srbije je u svom obraćanju istakao: „Istorija našeg naroda pored slavnih dela, patriotizma, borbe za pravdu i istinu beleži i sukobe. To je jedan od razloga što je naša država poznata po zlehudoj sudbini. Više Srba je nastradalo od srpske nego od okupatorske ruke, i neka ta činjenica ostane za nauk pokoljenjima. Sudbina samog Karađorđa, njegovih potomaka i porodice, predstavlja sublimaciju svih naših podela i nesreća. Mi više sebi ne možemo i ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Srbi su od starih vremena uzdizali pravdu i pravednost kao najvišu vrlinu. Zato mi danas na grobu vožda Karađorđa ispravljamo strašnu nepravdu. Činimo još jedan korak ka jedinstvu.“