Kraljevska porodica Srbije proslavila je 13. decembra 2018. krsnu slavu – Svetog Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom Dvoru u Beogradu. Predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, g. Mario Majstorović, bio je gost na prijemu, članovi uprave prisustvovali su sečenju slavskog kolača, a članovi Udruženja pomogli su kancelariji Kraljevskog Dvora u organizaciji i realizaciji ove svečanosti.

    

Delegacija Udruženja uručila je ovom prilikom poklon Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Princu Filipu i Princezi Danici za krštenje Princa Stefana – srpsku narodnu nošnju!

Domaćini su bili Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, zajedno sa svojom porodicom – Princom Filipom, Princezom Danicom, Princom Stefanom i Princom Aleksandrom, a proslavi su prisustvovali verski velikodostojnici, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i prijatelji Kraljevske porodice.

Njegova Svetost Patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli, posvećenoj Sv. Andreju Prvozvanom, zajedno sa sveštenstvom beogradsko-karlovačke mitropolije.
Posle liturgije, Njegova Svetost Patrijarh Irinej obavio je i čin rezanja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora.

„Njegova Svetost Patrijarh Irinej, ove godine ponovo nam je ukazao čast služeći liturgiju u Dvorskoj kapeli na našu krsnu slavu, Sv. Andreja Prvozvanog. Hvala Vam na tome, Vaša Svetosti. Na dan slave, mi Srbi uvek se setimo šta se sve desilo u prethodnoj godini. Ono što je nama donelo najveću sreću bilo je rođenje našeg unuka Stefana, čijem se predstojećem krštenju veoma radujemo. Princ Stefan je sedma generacija Karađorđevog potomstva, i ja sam izuzetno srećan što se naša porodica podmladila. Na mladima svet ostaje, a na nama je da učinimo sve da im ga ostavimo u miru i slozi. Svima vama i svim građanima Srbije želim dobro zdravlje, veru, strpljenje i mudrost“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Ovom prilikom Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara poklonio je Kraljevskoj porodici tri autentična krstića, od hilandarskog maslinovog drveta, od školjke iz ohridskog jezera i od srebra. Sva tri su osveštana na delu Časnog krsta na kome je razapet Isus Hristos, a koji je Sveti Sava pre osam vekova doneo u Hilandar iz Nikeje. Jedan od krstića namenjen je predstojećem krštenju Nj.K.V. Princa Filipa, a druga dva krštenjima budućih članova Kraljevske porodice.

Proslavi krsne slave Kraljevske porodice prisustvovali su i g-din Milan-Cile i g-đa Beba Marinković, roditelji Nj.K.V. Princeze Danice, g-đa Beti Rumeliotis, sestra Nj.K.V. Princeze Katarine, episkopi Srpske pravoslavne crkve Lavrentije, Atanasije, Jovan i Dositej, mutfije bački i niški Islamske zajednice Srbije, rimokatolički nadbiskup Beograda Monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, kapelan Anglikanske crkve otac Robin Foks i mnogi drugi uvaženi gosti.

Kraljevska porodica sa radošću očekuje krštenje Princa Stefana u subotu 15. decembra, takođe u Dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog.

    

Galerija slika – LINK