2. април је међународни дан особа с аутизмом. Удружење Краљевина Србија се укључује у обележавање овог датума са жељом да се што већи број људи информише о аутизму, да се разбију постојеће предрасуде и да нестане дискриминација према особама које имају аутизам.

    

У ситуацији када је због пандемије вирусом Ковид 19 живот особа са аутизмом додатно отежан, ремећењем њихове дневне рутине, што изазива велике проблеме у њиховом свакодневном животу, обележавање овог датума и подизање свести је нарочито битно. Генерални секретар Уједињених нација, г. Антонио Гутереш изјавио је: „Морамо осигурати да дуготрајни поремећаји изазвани Kовидом 19 не резултирају умањењем права особа са аутизмом.“

   

Аутизам је сложени развојни поремећај о коме се мало и недовољно зна и о коме, на жалост, постоје бројне нетачне и погрешне предрасуде. Оно што пре свега треба истаћи је да аутизам НИЈЕ болест и да особе с аутизмом имају иста осећања, жеље и потребе као и припадници типичне популације.

Да би се боље упознали са њим и самим тим боље разумели особе које имају аутизам, препоручујемо вам да посетите страну Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, као и сајт удружења „Аутизам – право на живот“, где ћете пронаћи много корисних информација и сазнати доста тога:

https://autizam.org.rs/

https://www.autizampravonazivot.org.rs/ 

https://www.un.org/en/events/autismday/

https://www.autismspeaks.org/what-autism