20. март је Национални дан борбе против рака дојке, од којег сваке године у просеку оболи 4.100 жена, док 1.600 њих изгуби битку са овом болешћу. Апелујемо на све жене да се озбиљно односе према свом здрављу, обављају самопрегледе и иду на превентивне прегледе и скрининг мамографије, јер је ову болест могуће победити ако се на време открије!

    

Изузетно је важно да жене брину о сопственом здрављу и да редовно спроводе самопреглед дојки. Ова препорука се односи и на жене млађе животне доби, као и труднице и породиље. Потребно је да жене посматрају своје дојке, обрате пажњу на изглед, облик и величину дојки, промене на њима, боју коже, изглед брадавица, појаву исцедака или сличних промена. Неопходно је  да се жене, уколико примете било какву промену, одмах јаве лекару. Филм како обавити самопреглед погледајте на ЛИНКУ

Позивамо све жене узраста од 50 до 69 година, да се одазову позиву на скрининг мамографију у оквиру организованог или опортуног скрининга рака дојке.

_____________________

Удружење Краљевина Србија ће ову годину целу посветити женама и борби против рака дојке, подизању свести о неопходности превентивних прегледа у циљу смањења смртности од карцинома и подршку центрима који спроводе психолошке креативне радионице за охрабривање оболелих кроз групе самопомоћи, пружање психолошке подршке оболелим женама и њиховим породицама приликом превазилажења проблема са којима се суочавају током лечења и едукацији становништва о важности превенције и ране дијагностике у борби против карцинома.

У том циљу Удружење ће широм земље подржати рад локалних удружења и организација које делују у овом циљу и ставити се на располагање у њиховим акцијама како би се знатно увећао број оних који раде на едукацији и превенцији, а такође ће организовати низ трибина посвећених овој теми.

Удружење ће у истом циљу променити свој лого и додати му врпцу као симбол борбе против рака дојке и тиме додатно повећати видљивост овог проблема и утицати на своје чланство да се бави овом темом у својој околини.