Након четрдесет година, посмртни остаци хероине Великог рата Милунке Савић пренети су 10. новембра 2013. године у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Чланови Удружења Краљевина Србија, предвођени председником Удружења господином Бојаном Старчевићем, потпредседником господином Јевђом Јевђевићем и председником Надзорног одбора, господином Милошем Павковићем, присуствовали су помену и одали јој почаст.

[slideshow id=68]

Помен у цркви Светог Николе на гробљу је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј. Испраћају хероине Првог светског рата присуствовали су представници државног врха, војни аташеи страних амбасада као и бројни грађани, у жељи да се поклоне њеним сенима.

Још за живота је била поређена са Јованком Орлеанком и најодликованија је жена у свету.

Милунка Савић рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке. Учествовала је у балканским ратовима под именом Милун Савић. Шишала се и повијала груди како се не би открило да је жена. Милункина „тајна“ откривена је пошто је у Брегалничкој бици (1913) рањена у груди.

У Првом светском рату била је у саставу Гвозденог пука, Књаз Михаило.

У јесен 1915. године Милунка је, у Македонији, тешко рањена у главу и тако повређена повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт где је учествовала у биткама које српска војска водила до ослобођења.

Умрла је 5. окотобра 1973. године. Сахрањена је у породичном гробу на Новом гробљу.

Youtube линкови:

https://www.youtube.com/watch?v=yQh9XRTRWh8&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=TiDIRNDYNhA