Povodom dvogodišnjice od prenosa posmrtnih ostataka i Državne sahrane članova Kraljevske porodice Karađorđević na Oplencu, Udruženje Kraljevina Srbija je pripremilo izložbu pod nazivom „Ispunjen zavet, autora g-dina Andrije Šošića, koja je 26. maja 2015. otvorena u prostorijama Udruženja Kraljevina Srbija.

    

1

Svečanom otvaranju izložbe su prisustvovali Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, u pratnji g-đe Beti Rumeliotis, sestre Princeze Katarine, g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta, prof. dr Oliver Antić, izaslanik predsednika Republike, g-din Vladan Pavićević, narodni poslanik u Skupštini Srbije, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

Svečanost je otpočela intoniranjem originalne verzije himne „Bože pravde“

U ime Udruženja Kraljevina Srbija prisutne je pozdravio autor izložbe i član Upravnog odbora Udruženja, g-din Andrija Šošić, koji je u veoma emotivnom govoru preneo svoja sećanja na ovaj značajni dan. Gospodin Šošić je Njihovim Kraljevskim Visočanstvima uručio i simbolične poklone kao znak sećanja na ovaj dan.

 3 (1)

Gostima su se obratili i prof. dr Oliver Antić, specijalni savetnik predsednika Srbije i g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta, a izložbu je formalno otvorio naš patron, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Obraćajući se prisutnima,Prestolonaslednik Aleksandar je rekao: „Srećan sam i ponosan što je Udruženje, čiji sam pokrovitelj, odlučilo da obeleži dve godine od prenosa posmrtnih ostataka članova moje porodice u Otadžbinu. Tačno pre dve godine, moj otac, Kralj Petar II, moja majka, Kraljica Aleksandra, moja baka, Kraljica Marija i moj stric, Princ Andrej, preneti su u kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Tim činom ispunjen je zavet mog pradede, Kralja Petra I, da svi Karađorđevići budu sahranjeni na istom mestu, u srcu Šumadije. U organizovanju tog veličanstvenog događaja, Udruženje Kraljevina Srbija dalo je nemerljiv doprinos i ja se još jednom zahvaljujem svim njegovim članovima na tome“ – istakao je Prestolonaslednik Aleksandar.

 2

Na izložbi se mogu videti fotografije koje su zabeležile istorijske momente prenosa posmrtnih ostataka blaženopočivših članova Kraljevske porodice , njihovu sahranu u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kao i brojne predmete koji su na najrazličitije načine obeležili državnu sahranu na Oplencu.

Izložba će biti otvorena utorkom, četvrtkom i subotom u teriminima od 18:00 do 20:00 časova u prostorijama Udruženja Kraljevina Srbija Vlajkovićeva 4, četvrti sprat. Ulaz je slobodan.

 Ispunjen zavet (17)

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/D6I8WB