17. децембра 2014. одржан је парастос мајору Александу Мишићу, сину војводе Живојина Мишића и официру Југословенске војске у Отаџбини, коме су присуствовали чланови повереништва ВаљевоУдружења Краљевина Србија. Иначе, Александар Мишић је стрељан 17. децембра 1941. баш на дан када је 1914. његов отац добио чин војводе.

    

1 (8)

Александар Мишић (Београд, 17. јун 1891. — Ваљево, 17. децембар 1941) је био официр српске војске у Краљевини Србији током Балканских ратова и Првог светског рата и син славног српског војводе Живојина Мишића.

Александар је без одобрења оца ступио као официр у Српску војску 1912. иако јеисте године због болести морао да напусти руску војну академију.

Учествовао је у бројним биткама у Балканским ратовима као и Првом светском рату.

Наставио је службу у војсци Краљевине СХС ,а 1922. године је напушта.

Између 1928. и 1930. налазио се на положају в. д. управника Врњачке Бање.

После слома државе у Априлском рату, 11. маја 1941. године као пензионисани официр у својој кући у селу Струганик дочекује генералштабног пуковника Драгољуба Михаиловића са којим доноси одлуку о наставку борбе против окупатора и стварању герилске војске на целом простору окупиране Краљевине Југославије.

За време Другог светског рата био је командант Рибничког четничког одреда Југословенске војске у Отаџбини, обавештајац и један од главних устаничких вођа уз пуковника Драгољуба Михаиловића током устанка 1941. године.

Заробљен је од стране Немаца 6. децембра 1941. године током окупаторске офанзиве на Равну Гору која је носила шифровано име „Операција Михаиловић“.

 1 (11)

Када Немци покрећу „Операцију Михаиловић“ 3. децембра 1941. праве обруч око Равне горе с намером да заробе пуковника Михаиловића.

Мајор Мишић се Немцима лажно преставио да је Драгољуб Михаиловић.Немци затечени овим признањем, неслутећи превару, привремено обустављају напад,а Дража се безбедно извлачи из обруча. Заједно са Мишићем заробљен је и мајор Иван Фрегл, Словенац, који је још пре рата био истакнути борац против нацистичких агената убачених у Словенију, и као такав на црној листи Гестапоа.

Након утврђивања идентитета, Немци су мајору Мишићу понудили да буде одведен у логор, с обзиром да је по мајци био немачког порекла, међутим он то одбија. По неким причама, син Оскара Поћорека, који је тад био немачки официр, када је чуо да је заробљен син српског војводе који је поразио његовог оца у Првом светском рату захтевао је да Александар Мишић буде стрељан.

Немци су мајоре Мишића и Фрегла спровели у Ваљево где су их стрељали 17. децембра 1941. године.

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/sjw2lA