Поводом 100 годинa од његовог унапређења у чин војводе, а у оквиру активности у којима чувамо успомену на наше славне војсковође Првог светског рата, данас вам представљамо слике и биографију војводе Живојина Мишића, као и телеграм којим је Њ.К.В. Регент Александар, врховни командант војске Краљевине Србије, обавестио команданта Прве српске армије о унапређењу.

    

Zivojin Misic 2

Биографија

Живојин Мишић (Струганик код Мионице, 7/19. јул 1855 — Београд, 20. јануар 1921) је био српски и југословенски војвода.

На самом почетку своје четрдесетогодишње службе, био је учесник српско-турских ратова (1876—1878.), као питомац-наредник, касније потпоручник. У тим ратовима стекао је прва ратна искуства.

Поред четворогодишње Артиљеријске школе завршио је Аустро-Угарску школу гађања у Бруку на Лајти и двогодишњу припрему за генералштабну струку. Такође је учествовао и у краткотрајном Српско-бугарском рату 1885. године.

Пуних шест година поред редовних дужности предавао је стратегију на Војној академији. Након Мајског преврата био је приморан да се пензионише у чину генералштабног пуковника, пошто је сматран превише блиским свргнутој династији Обреновића, али је реактивиран 1909, током анексионе кризе на лични захтев начелника Врховне команде генерала Радомира Путника, који га је учинио својим помоћником. Мишић је помогао генералу Путнику да састави српски ратни план у евентуалном рату саАустро-Угарском.

vojvoda Misic KS

И у Балканским ратовима Мишић је такође био помоћник начелника штаба Врховне команде, генерала Путника, и био је његова десна рука. Непосредно је сарађивао на планирању и руковођењу операцијама против турске Вардарске армије, због чега је после Кумановске битке унапређен у чин генерала. Посебно се истакао правилном проценом ситуације првога дана битке на Брегалници, када је српска Врховна команда у Скопљу разматрала питање на којој линији ће примити одсудну битку. Усвајање његовог предлога имало је пресудан утицај на даљи ток и коначан исход одлучујуће битке Другог балканског рата. По завршетку овог рата, Мишић је по други пут пензионисан на исти начин заслугом официра припадника Црне Руке.

Међутим, пред само избијање Првог светског рата, опет је био реактивиран и постављен за помоћника начелника штаба Врховне команде. Током Колубарске битке, генералу Мишићу је предата команда над Првом армијом, која је тада била у врло тешкој ситуацији. Највише захваљујући његовим личним напорима и знању, Прва армија се од јединице у расулу претворила у формацију способну за борбу. Мишић је инсистирао на дубљем повлачењу, скраћењу фронта целе српске војске, којим би се осталим армијама дало времена за одмор, попуну залиха и снабдевање. То његово коцкање се исплатило пошто јеаустроугарска војска превише раширила своје линије, па је тешко поражена у потоњем српском контранападу. За заслуге и извојевану победу, Мишић је 17. децембра 1914. године унапређен у чин војводе.

Након новог здруженог напада немачке, аустроугарске и бугарске војске на Србију у октобру 1915, када се српска војска повукла на Косово, Мишић је предложио да се изврши контранапад. Овај предлог су одбили остали заповедници армија на састанку у Пећи и уследило је повлачење. Након овога предао је команду армије и отишао на лечење у Француску.

Zivojin Misic 3

Средином 1916. поново је постављен за командата Прве армије која је зауставила и натерала на повлачење бугарску војску и у битци код Гоничева ослободила Битољ. Пред крај рата у јуну 1918. заменио је формацијско место са генералом Бојовићем и постављен је за начелника штаба Врховне команде. Командовао је српском војском приликом пробоја Солунског фронта у септембру исте године, и за два и по месеца је ослобођена Краљевина Србија.

Као најзнаменитији војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје, често је од свог народа сматран за легенду.

Детаљну биографију војводе Мишића прочитајте у одличном чланку на Википедији: https://goo.gl/WsF3yt

Телеграм Регента Александра

 Misic unapredjenje

Захваљујемо Фејсбук страни „Српска историја“ на прослеђеном тексту телеграма.

„Са свима официрима, подофицирима и војницима, мојим дичним јунацима Прве армије, примите Моју топлу захвалност за искрене честитке и жеље које сте ми упутили о Моме рођендану.

У исто време желећи дати највећег доказа колико ценим Ваш рад лично и заслуге Прве армије у нашој последњој офанзиви, драго ми је саопштити Вам да Вас на данашњи дан производим у чин војводе.

Александар с.р.“