Током дводневне посете Софији делегација Удружења Краљевина Србија на челу са председником г. Мариом Мајсторовићем, а коју су јошм чинили чланови управе г. Саша Шушић, г. Андрија Шошић, г. Срђан Ћосић и г-ђа Александра Љубић, након састанка са ЊВ Краљем Симеоном II посетила је цркву Свете Недеље у центру Софије и поклонила се моштима Светог Краља Милутина.

    

Изузетно поштовање које ужива Свети Краљ у бугарском народу и Његова бројна чуда која су заштитила грађане Софије учинила су да култ Његовог поштовања буде изузетно јак и да се ова светиња најчешће зове Краљева црква.

Мошти Светог Краља Милутина су пред турским рушилачким бесом, одмах после Косовске битке, из манастира Бањска склоњене у село Трепча, а после пропасти српске деспотовине, због епидемије куге, митрополит Силуан однео их је 1460. у Бугарску. Данас су изложене у Цркви Свете недеље у Софији, коју нико не зове тим именом већ Краљева црква у Милутинову част. Мошти су се очувале и поред пожара, напада Турака и комуниста, и данас су предмет великог поштовања бугарских православних хришћана, који га као Светог Краља славе 30. октобра.

   

Галерија слика ЛИНК

   

Kralj Milutin (6)