Прочитајте поруку председника Удружења Краљевина Србија, г. Мариа Мајсторовића, поводом предстојеће посете Косову и Метохији.

   

Осећајући дубоко у себи потребу да одржимо везу са нашим људима, монасима, манастирима и целокупним наслеђем на Косову и Метохији у овом изузетно тешком времену, као и велики терет одговорности који као генерација и појединци преузимамо према својим потомцима и прецима у вековима за нама, Удружење Краљевина Србија је и ове године организовало акцију прикупљања и допремања хуманитарне помоћи манастирима и народу који у тешким условима живи у енклавама широм наше јужне покрајине.

Много значајнија од хуманитарне помоћи јесте посета нових људи, дружење и повезивање са нашим народом који је остао да живи на свом вековном огњишту и подршка коју им том посетом пружамо.

Честа је појава код људи, посебно младих у Србији, ван Косова, услед сталних дневнополитичких притисака, наметања обавеза и проблема који из тога проистичу, да Косово доживљавају као терет и камен о врату своје будућности, а не ретко се може чути да нам Косово није потребно, да више није наше и да га се треба одрећи јер нас спречава да напредујемо.

То могу рећи само они који Косово и Метохију никада нису обишли а ко једном закорачи у порту манастира Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница или окуси вино старих дечанских виница рајске баште Велике Хоче, више никада неће то ни помислити.

Управо то и јесте главни циљ коме удружење тежи и са сваком посетом нових младих људи из остатка Србије наша будућност на Косову је сигурнија и извеснија.

На то нас обавезују и речи нашег Краља и покровитеља:

„За почетак, колико год било тешко, моја породица и ја смо то много пута искусили, молим вас, хајде да учинимо наше наслеђе живим. Учинимо га видљивим. Пођимо бар једном годишње до наших манастира на Косову и Метохији“.