БЕОГРАД, 14. децембар 2017 – Градски одбор Београд Удружења Краљевина Србија упутио је писмену иницијативу Скупштини града Београда – Комисији за споменике и називе тргова и улица, за подизање споменика Њ.В. Краљу Петру I и Њ.В. витешком Краљу Александру I Карађорђевићу.

Година која је пред нама, биће у духу обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, сукоба у којем је страдало преко 1.100.000 становника Краљевине Србије, односно једна трећина њене предратне популације.

Тим поводом, ГО Београд сматра да је неопходно подићи достојно спомен обележје двојици владара – Њ.В. Краљу Петру I и Њ.В. витешком Краљу Александру I Карађорђевићу. У најтежим тренуцима, они су се налазили на челу српског народа и његове државе, Краљ Петар I на позицији шефа државе, док је Краљ Александар I обављао дужност врховног команданта Српске војске.

Иницијативу је упутио господин Филип Пејковић, члан нашег Удружења.

Споменик краљу Петру до сада је подигнут у следећим местима: Зрењанину, Бечеју, Великој Плани, Рибарској бањи, Бијељини (Република Српска); а спомен бисте у Лозници, Бањи Ковиљачи, Текеришу и Мркоњић Граду (РС). Споменик краљу Александру подигнут је у Нишу, Врњачкој Бањи, Крагујевцу, Лапову; спомен-плоча у селу Бреково, спомен бисте у Јошеву (Лозница), Руском дому у Београду, дворишту Архива Југославије у Београду, као и испред Основне школе „Краљ Александар“ на Новом Београду и ОШ „Краљ Александар“ у Пожаревцу. Заједнички споменик краља Петра и краља Александра Карађорђевића налази се у Паризу.

За подизање споменика двојици владара, до сада су се јавно заложили академик Матија Бећковић (члан Крунског савета), градски менаџер господин Горан Весић, народни посланик Жика Гојковић (председник Покрета обнове Краљевине Србије), као и Српски покрет обнове.