САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Народна иницијатива за промену устава

Републике Србије у Устав  Краљевине Србије

Још данас и сутра потписивање Иницијативе за Устав Краљевине Србије

Београд, 26. новембар 2016. – Потписи подршке Народној иницијативи за промену Устава Републике Србије у Устав Краљевине Србије у организацији Удружења Краљевина Србија прикупљају се у складу са законом од понедељка 21. новембра до недеље 27. новембра у 23:59 часова.

Предраг Марковић, председник Народне иницијативе и бивши председник Народне скупштине Србије чијим је потписом пре 10 година ступио на снагу актуелни устав Србије изјавио је да верује у младе људе који стоје иза ове Народне иницијативе и да верује у свој народ, те да верује „да ће се наћи довољно памети и разума, да председничких избора 2017. године и не буде“.

Марковић је објаснио да за промену Устава, народна иницијатива у року од 7 дана јавног прикупљања мора да прикупи 150.000 потписа, за предлог који је пре тога предат Народној скупштини, и који не сме да се мења.

„Ја сам формирао народну иницијативу, у складу са законом, направио сам предлог, он је заведен у Народној скупштини 9. септембра ове године, и тај предлог не може да се мења“ – нагласио је Марковић. Он је истакао да ова Инцицијатива Удружења Краљевина Србија има специфичну политичку тежину која вреди као 15 политичких странака:

„Да бисте скупили потписе подршке за једну парламентарну странку, националну, треба вам 10.000 потписа, и нисте ограничени роком. Можете три године да скупљате. Са друге стране, мис мо овој Народној иницијативи  приступили  без кампање, без спотова, без новца, из својих личних средстава, и то је јединствени случај. Први пут се иде у промену Устава на овај начин, а оно што је важно, предлог сам каже, у питању су промене, искључиво чланова Устава, не преамбуле“ – истакао је Марковић.

Уколико у предвиђеном року Народна иницијатива прикупи довољан број подршке, закон је врло прецизан, подсећа Марковић: „У року не дужем од 30 дана, председник Народне скупштине мора да закаже седницу на којој ће се тај предлог размотрити“.

Као кључни разлог за обнову монархије у Србији Марковић наводи онај економски, јер ми очајно живимо: „Председнички избори из буџета, из вашег и мог коштају онолико колико коштају 32 године одржавања целог дворског комплекса, који је иначе културно добро, и које се свакако одржава. Председник не може у пуној мери да обавља своју функцију, јер мора да води рачуна о бирачком телу, о странкама, о онима који су га предложили. Монархија је далеко јефтинија и ефикаснија“ истиче Марковић.

   

ЛОКАЦИЈЕ ЗА ДАВАЊЕ ПОТПИСА – ОВДЕ