Градски одбор Удружења Краљевина Србија у Сремској Митровици и Градски одбор у Шапцу, у будуће ће заједнички радити на ширењу националних и монархистичких идеја. Регионална сарадња, договорена недавно у Сремској Митровици подразумева заједничке акције на популаризацији монархистичких принципа, као и здружено деловање на пољу хуманитарног и другог рада од значаја за два града.

Састанак два одбора, уз присуство гостију из Бијељине, Житишта и Инђије, одржан је у Српском дому у Сремској Митровици, сарадњу је иницирао Дамир Бирач први човек Краљеве омладине шабачког одбора, а како је истакао први човек инђијског и покрајинског одбора Удружења Краљевина Србија Предраг Меденица, спајање монархиста Сремске Митровице и Шапца у јединствени фронт отвара могућности удруживања читавог сремског са мачванским и колубарским регионом на чему ће се у будућности интензивније радити.

Смисао сарадње, према речима председника митровачког одбора Драгана Божића јесте јачање постојећих капацитета ради боље видљивости у јавности. Постојеће активности два одбора ће се додатно унапредити, а тешња сарадња Митровчана и Шапчана, објаснио је Божић, довшће до нових идеја у које ће се укључити и одбори у Убу, Бијљини и Житишту.

– Ми имамо „Пасуљијаду“ и „Дечији дан“ као две највеће манифестације. Одлазимо на Косово у Косовско Поморавље сваког Видовдана, делимо пакетиће деци за Светог Саву и организујемо читав низ других активности. Са друге стране, Шапчани имају „Куп Краља Александра“, активни су на „Церском маршу“ и такође организују хуманитарне и друге активности у којима им можемо помоћи.

Конкретно, сарадња ће омогућити њиховим малишанима да учествују на „Дечијем дану“, заједно ћемо ићи на Косово и Метохију, ми ћемо ићи на „Церски марш“ а нећемо пропустити да једни другима помогнемо и у јачању наших одбора. За две године колико постојимо у Митровици остварили смо приметне резултате у раду, Шапчани сада хватају залет и мислим да ћемо бити одличан дуо, рекао је Божић и нагласио да се ускоро може очекивати и оснивање одбора Удружења у највећем српском селу Лаћарку на чијем челу ће бити Борислав Андрић. Милан Станковић, први човек шбачког одбора Удружења истакао је да нема ничег природнијег од сарадње Шапца и Сремске Митровице, напомињући да се ради о два блиска региона који, уколико се чланови Удружења у потпуности посвете послу, могу постати пример и другим „комшијским“ регионима у Србији.

– Наша сарадња је тек почела, а ако се по јутру дан познаје, онда нема никакве сумње да ће бити на обострану, али и на корист идеје око које смо се сабрали, нагласио је Станковић.

У име бијељинског одбора, одлуку о сарадњи поздравио је његов председник Бранислав Томић, који је саопштио да су Семберци са радошћу дочекали вест о томе да је Краљевина Србија прешла Дрину, те да се радо стављају под њен барјак.

Да ће повереништво у Житишту ускоро прерасти о одбор, окупљене у Сремској Митровици известио је тамошњи повереник Душко Кочалка. Тренутно, монархисти у Житишту припремају нови контигент помоћи Србима на Грмечу, спремају се за „Штрапаријаду“ која ће бити одржана у Житишту 23. априла и, како је истакао Кочалка, са нестрпљењем очекују дан када ће монархистичка идеја отворити банатске од републиканизма замућене очи.

– Ми нисмо ти који ће вратити Краља на престо. То ће у коначници урадити неки други људи, стручнији и позванији за то дело. Наш посао је да припремимо терен, да својим радом, смиреношћу, честитошћу и марљивошћу сведочимо да је монархистичка идеја та која Србији треба. Оно што је Србији отето 1943. вратиће други, наше је да пробудимо људе, да им отворимо очи и покажемо да су покрадени. Да им објаснимо ко их је покрао и посведочимо шта им је отето. А то није мало. Посао који је пред нама је тежак али леп. Да би га довели до краја, морамо дати све од себе и више од тога. Ја сам убеђен да ми то можемо, а сарадња између Сремске Митровице и Шапца само је доказ више да сам у праву када то кажем, рекао је Предраг Меденица. Након састанка, домаћини и гости имали су прилику да у митровачком театру погледају представу „Краљев пут“, монодраму у извођењу глумца Владимира Балшћака, рађену по аутобиографским записима блаженопочившег Крaља Петра Другог, а рецимо на крају још и толико да су митровачки и шабачки карађорђевићевци активно сарађивали и пре више од једног века.

Наиме, један од најватренијих бораца за повратак Карађорђевића на српски престо и уклањање Обреновића, Шапчанин Радомир Милинковић Алавантић своје про-карађорђевићевске материјале штампао је и скривао управо у Сремској Митровици, одакле их је преносио у Шабац.

У времену у којем ми делујемо, нема места тајном деловању, па се надамо да ће сарадња која траје већ готово читав век добити нови облик и да ће потомци Алавантића и његових тајних сабораца довести дело својих предака до краја.

Стево Лапчевић, новинар Сремских новина

Галерију фотографија можете погледати ОВДЕ.

17458183_1279272075441418_901616812522614697_n